Wees de held in je eigen leven – Leef vanuit je talent!
1 oktober 2018
Als het op leven vanuit je talent aankomt, kunnen wij nog wat van dieren leren. Van vogels bijvoorbeeld. Zing jij zoals je écht gebekt bent? Lees het in deze blog. Over ontdekken, loslaten en durven.
Elk vogeltje…
‘Kon ik maar zingen…’, denk ik wel eens als ik op de radio een stem hoor passeren die mijn botten raakt, kraakt. Dan lijkt het leven simpel. Je zet je keel open en mensen worden blij. Het is duidelijk waar je goed in bent. ‘Wat een talent!’ zegt men dan. ‘Daar moet je iets mee doen’.
Niet elke vogel is evenwel een nachtegaal. Een arend vindt er wellicht geen fluit aan, aan al dat melodieuze gedoe. Hij denkt ook niet: ‘goh, laat mij eens een toonladder proberen, wie weet springt de vis dan gewoon omhoog in mijn bek.’ Hij blijft doen waar hij goed in is, wijds en scherp, snel en krachtig. Hoe eenvoudig lijkt het leven als je zonder aarzelen doet waar je voor gemaakt bent.
Wij denken
Van vogels weten we dat ze zingen zoals ze gebekt zijn. Al pretenderen wij mensen hetzelfde, in de praktijk blijkt dat toch niet zo simpel, gewoon jezelf zijn. Wij denken. En twijfelen. Piekeren. Durven niet.
Velen van ons kunnen van alles iets en van niets alles. Een gevolg onder meer van onze ‘brede’ vorming in ons ‘algemene’ onderwijssysteem. Iets waarover Einstein zei: ‘Iedereen is een genie. Maar als je een vis beoordeelt op zijn capaciteit om in een boom te klimmen, zal hij zijn leven lang geloven dat hij dom is.’
Zin vs materieel succes
Het meest logische zou zijn dat elke mens professioneel werkt vanuit zijn ‘talent(en)’. Vanuit datgene wat hij zowel goed kan als graag doet. Vanuit datgene waarvan hij voelt dat hij er zichzelf in kan ontwikkelen en groeien als mens. Of dat nu liedjes zingen, nagels lakken, bruggen bouwen of een land regeren is. Leven vanuit je talent geeft niet alleen zin om te werken, het geeft ook een gevoel van zin en betekenis aan je leven. Je neemt jouw unieke plek in en levert een bijdrage aan het geheel die niet door iemand anders op exact jouw unieke manier kan worden ingevuld.
Helaas is onze economie anders georganiseerd. Door succes te definiëren in vooral materiële termen, komen we er uiteindelijk vaak toe werk- of studiekeuzes te maken vanuit een economische logica, veeleer dan vanuit een talentenlogica. Waarin vind ik makkelijk werk, eerder dan welk werk past bij mij?
Je talenten ontdekken
Het komt er dus op neer op zoek te gaan naar jouw unieke talenten. Wat maakt jou jou? Dat kan op vele manieren. Soms zijn vragen als: ‘waar ben je goed in, wat geeft jou energie, waar word je blij van?’ al voldoende om beweging te brengen in stilstaand water.
Soms heb je er zelf geen flauw idee van waar je goed in bent. Je ziet overal talent rondom je, maar bij jezelf… jij doet maar wat, zeg je. In dat geval is het nuttig even de volgende oefening te doen. Neem een papiertje en schrijf er een naam op van iemand naar wie jij opkijkt. Iemand die jou raakt. Dat kan een publiek figuur, een collega of je eigen kind zijn. Daaronder schrijf je 10 eigenschappen neer van die persoon die maken dat je hem/haar bewondert. Hij/zij is…, heeft…, kan…, Laat je helemaal gaan. Noteer daarna dezelfde lijst opnieuw, maar verander het onderwerp. In plaats van hij of zij schrijf je ‘ik’. Ik ben…, heb…, kan… met exact dezelfde eigenschappen. Ga even na wat dat met je doet. Kan dat misschien ook kloppen?
Als jij door iemand geraakt wordt, is dat omdat jij iets van die persoon herkent in jezelf. Talent is, zoals zowat alles anders, ook iets dat we vaak projecteren op anderen. Kijk maar hoe onze samenleving zogenaamde helden vereert. Zolang ze presteren weliswaar. Hoe zou het zijn om de held in je eigen leven te zijn?
Durf vs externe zekerheid
Eens je je talent(en) kent, is de volgende vraag natuurlijk hoe je die kunt neerzetten. Of durft neer te zetten. Het verschil tussen een kunstenaar en een schaduwkunstenaar is durf, zegt Julia Cameron. En we zijn allen potentiële kunstenaars. Elk van ons bezit een kunde, een kunst, waarmee je een glimlach op een ander wezen, mens, dier, plant, kunt toveren. Het ware ontwikkelen van je talenten zit dus niet alleen in het ontdekken van waar je goed in bent en waar jouw hart van uit je borstkas springt, maar ook en vooral in het durven vormgeven van dat talent. In het durven jouw unieke plek in te nemen. Of je nu 25 of 75 bent.
Dat vergt wat moed. Moed om te durven loskomen van wat je altijd hebt gedaan. Het comfort van zogenaamde ‘zekerheid’ is iets wat ons vaak tegenhoudt. We houden van ‘vast’. Een vaste job, een vaste relatie, een vaste levensstandaard,… Vaak blijkt echter dat hoe meer we willen vastgrijpen rondom ons, hoe meer we onszelf ook vastzetten en leven vanuit angst, controle en (on)macht. Diep vanbinnen weerspiegelt het enkel een innerlijke onzekerheid. Wat is in godsnaam ‘zeker’?
Ontwikkelen van innerlijke zekerheid
Het pad naar leven vanuit je diepste verlangens en talenten is dus een pad dat evenzeer naar binnen als naar buiten leidt. Het is jezelf tegenkomen. Je oude, geconditioneerde zelf, dat jarenlang vanalles heeft geloofd en gedaan, steevast vanuit de norm van een ander. Omdat ‘men’ ooit zei dat jij wel voor dit of dat zou dienen of net niet goed genoeg was voor dat of dit. ‘Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg.’ ‘Niet te hoog van de toren blazen.’ ‘Van lucht kan je niet leven.’ ‘Ga maar voor een écht diploma.’ ‘…’
Leven vanuit je talent is een pad van loslaten van het verlangen naar externe zekerheden en het ontwikkelen van een innerlijke zekerheid. Wetende dat jij uniek bent en tegelijk ook verbonden met alles en iedereen rondom jou. En dat jouw bijdrage even nodig is om het geheel ‘heel’ te maken.
Leven vanuit je talent is bezield leven. Leven vanuit je passie, dat waar jij hier voor bent. Vliegen. Duiken of zingen. Zoals die arend en die nachtegaal, maar dan bewust. Zo stroomt het leven door je heen, raak je anderen recht op die plek waar je hen stimuleert om hetzelfde te doen: leven vanuit hun diepste zelf. De cirkel is altijd rond.
Hilde Van Liefferinge is trainer en coach. Voor Arcturus werkt zij als loopbaancoach en geeft zij trainingen in NLP en The Work of Byron Katie.
Wil jij ook graag je talenten ontdekken en in de wereld zetten? Maak een afspraak met een van onze loopbaancoaches. Arcturus is een erkend loopbaancentrum, je kan bij ons terecht met VDAB-loopbaancheques (40 euro voor 4 uur coaching). Meer info…