DE VRAGEN VAN PROUST: ELKE BUSSCHOTS

Ze reiken je handige technieken aan in een opleiding, verbazen je met hun kennis van menselijke interactie, en motiveren je in je ontwikkeling en groei. Maar hoe goed ken je de trainers en coaches van Arcturus echt? Aan de hand van een selectie vragen uit de vragenlijst van Proust graven we dieper in hun ziel. Proust beantwoordde deze directe vragen ooit in een vriendenboekje, en geloofde dat ze de kracht hadden de ware natuur van een persoon te onthullen. Dat belooft!

Vandaag aan de beurt: Elke Busschots. Elke werkt voor Arcturus als gasttrainer in de opleiding ‘Kindercoach’. Ze heeft zich verdiept in NLP, talentgedreven werken, systemisch coachen en waarderend onderzoek. Elke is ook loopbaanbegeleider.

 

1. Wat is je huidige gemoedstoestand?

Hoopvol dat elk kind heel mag blijven en een plek mag vinden waar hij/zij helemaal zichzelf mag zijn.

2. Wat is de kwaliteit die je het meest bewondert in een persoon?

Oprechte nieuwsgierigheid, zoals je die van vaak bij kinderen ziet, steeds weer onderzoekend, wonderzoekend.

3. Wat vind jij één van je grootste verwezenlijkingen?

Het Blij met mij boek. Onlangs gaf een lezer het mooie compliment ‘in jullie boek hoor ik jullie grote liefde voor jullie kinderen.’ Dat voelde echt als een mooi cadeautje, een warm compliment.

4. Wie zijn je favoriete schrijvers?

Ik heb niet 1 specifieke schrijver die ik bewonder. Ik lees vele dingen graag en met open blik. Er is wel een specifiek boek dat voor mij heel inspirerend was. In mijn begeleiding van kinderen en gezinnen, maar zeker ook als ouder. ‘Laat je kind niet los’ van Dr Gabor Maté en Dr Gordon Neufeld geeft inzicht in onze veranderde maatschappij en hoe dit ook effect heeft op de uitdaging van ouderschap en opgroeien. Dit boek helpt ouders en begeleiders om kinderen en jongeren van vandaag beter te begrijpen en de relatie met hen terug te versterken. Het heeft me zeer geboeid.

5. Wie zijn je helden in het echte leven?

Diegenen die durven kiezen om hun droom ook echt te leven.

6. Wat is je motto?

Het is nooit te laat om een gelukkige kindertijd te hebben, hoe oud je ook bent!

7. Wat is bij jou een erg dominante eigenschap?

Ik zou de vraag anders willen formuleren: wat is mijn grootste talent? De kansengever. Ik geef anderen heel makkelijk kansen en heb ook weinig belemmerende gedachten over hen. Dit talent helpt me om in elk kind een leuk kind te zien en om bij elke ouder te kunnen zien dat ze ongelofelijk hun best doen, met datgene wat ze op die moment ter beschikking hebben.

8. Wat is je grootste angst?

Eigenlijk heb ik geen grote angsten. De schoonheid van opgroeien en ouder worden is dat je wijzer wordt en beter kan relativeren. Angst wordt dan iets relatiever.

Ik zou het wel erg jammer vinden om op het einde van mijn leven de gedachte te hebben dat ik sommige dromen niet gerealiseerd zou hebben. Zo droom ik er van om met mijn gezin een periode in de bergen te wonen, te genieten van het uitzicht, de ruimte, de frisse lucht, de grillen van de natuur. Door het dagelijkse verder tikken van de tijd en de praktische drempel, is deze droom nog niet gerealiseerd. Maar wie weet wat de toekomst mij nog brengt.

9. Welk talent apprecieer je het meest in je vrienden?

Openheid en oprechtheid.

10. Welk talent zou je graag hebben?

Ik ben dankbaar voor alle talenten die in mij zitten. Ik wil geen andere talenten nastreven. Dat is niet wie ik hoor te zijn. Voor mij is het belangrijk om de talenten die ik in mij heb te ontdekken, te leren herkennen, te erkennen en ze volledig te ontplooien. Daarom doe ik ook wat ik doe en help ik anderen graag met het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten.

11. Hoe zou je willen sterven?

Eenvoudig, in harmonie.

Elke Busschots is gespecialiseerd in talentgedreven en systemisch werken. Mensen sterker maken van binnenuit is haar passie. Zij gelooft dat we een fijner, zinvoller leven hebben als we tevreden zijn met onszelf, goed in ons vel zitten, onze talenten in de juiste context kunnen inzetten en ons omringen door diegenen die echt versterkend voor ons werken. Dit vormt de basis van haar werk als loopbaanbegeleider, professioneel kindercoach en trainer. Ze begeleidt kinderen en ouders en gaat samen met hen op zoek naar wat zij nodig hebben om samen verder te kunnen groeien. Ze geeft hen taal en handvatten om elkaar beter te begrijpen en geeft hen inzichten in hun talenten. Als ouders en kinderen op deze manier naar elkaar kijken dan komen ze dichter bij elkaar en steviger in hun eigen kracht.

Benieuwd naar meer? Neem een kijkje op www.arcturus.be