Veranderingsspanning, deel van persoonlijke ontwikkeling

22 februari 2017

shutterstock_438214444
Is het angst? Opwinding? Misschien is het wel veranderingsspanning?

 

Iets minder dan een jaar geleden, besloot ik dat het tijd was voor iets nieuws en liet ik mijn toenmalige baas weten dat ik het bedrijf wou verlaten, zonder een andere job in het vooruitzicht. De maanden die volgden werd ik geïnspireerd door verschillende mensen die een langere reis alleen hadden gemaakt of zouden gaan maken. En het verlangen groeide. Maar tegelijk ook de angst… Want hoewel ik het heel erg graag wilde en vaak overvallen werd door een gelukzalig gevoel en elke vezel in mijn lichaam zzei dat het de juiste beslissingen voor me waren, toch was er vaak die angst.

Gelukkig had ik net twee jaar NLP-opleiding (Neuro-Linguïstisch Programmeren) bij Arcturus achter de rug. Daar leerde ik, naast de vele tools voor persoonlijke ontwikkeling, een prachtig woord: ‘veranderingsspanning’. Je kan angst voelen, maar het is niet echt angst. Het is de spanning die je voelt voor grote (of minder grote) veranderingen. Je wilt de verandering heel graag, maar voelt je ook wel onwennig of zelfs angstig. Denk maar aan een verhuis, je huwelijk, een nieuwe studie aanvatten, een carrièreswitch maken, een grote reis aanvatten, iets voor de eerste keer doen,… Het is opwinding, gepaard met het vooruitzicht op het onbekende. Het is uit je comfortzone komen. En die veranderingsspanning, die kan echt wel hardnekkig vermomd zijn als angst. Het is de kunst om het verschil te voelen tussen angst en veranderingsspanning. Of nog beter gezegd, veranderingsopwinding.

 

Openheid en vertrouwen

De laatste jaren ging ik aan de slag met een aantal persoonlijke ontwikkelpunten, namelijk ‘openheid’ en ‘vertrouwen’, voor mij essentiële ingrediënten om met veranderingen te kunnen en durven omgaan, door de angst heen te kijken en veel veranderingsopwinding te voelen. Essentieel ook om wendbaarder te worden. Ik ben zo dankbaar dat de intensieve NLP-cursus me hierbij ondersteunde. Ik leerde veel over mezelf, ging bewuster in het leven staan, doorzag mijn eigen patronen en leerde omgaan met hardnekkige overtuigingen.

 

Erkennen

Ondertussen ben ik midden februari aan die langere soloreis naar Azië begonnen en schrijf ik deze blog vanuit Kathmandu (Nepal)… Toegegeven, toch wel een hele uitdaging met veel en intense veranderingsopwinding. Ik kwam hier alleen aan en dacht dat ik het niet zou redden in de chaos en ‘overload’ aan indrukken en informatie. Maar ik erkende mijn gevoel door aan mezelf te zeggen dat ik ook een hele week in het hotel mocht blijven als ik dat wou. De dag erna liep ik door de drukke en stoffige straten van Kathmandu en bezocht fascinerende plaatsen. Na het erkennen van de veranderingsspanning en mijn eigen angsten, besefte ik dat we toch wel weerbaarder zijn dan we vaak denken. Ondergaan, op je laten afkomen, jezelf erkennen, ‘go with the flow’, in je eigen kracht blijven staan,… en dan komt het wel goed met die veranderingsopwinding. Ik ben enorm blij dat ik deze stap in het onbekende gezet heb en ik kijk in vertrouwen en openheid uit naar wat nog gaat komen.

Wanneer voelde jij voor het laatst veranderingsspanning of veranderingsopwinding? En hoe ging je ermee om?

 

Nele Belmans

Wanneer Nele niet op reis is, werkt ze als freelance coach en HR consultant, meer informatie op www.nelrodis.be. Ze werkt als loopbaancoach voor Arcturus, meer te lezen op www.arcturus.be. Haar indrukken tijdens haar reis, kan je lezen op www.nelebelmans.com.