De cadeautjes vallen uit de lucht – wakker worden in het moment

6 december 2016

blog_cadeautjes

‘Nee, de Sint zal echt niet ’s ochtends komen op een schooldag. Die zal maken dat hij is langs geweest tegen dat jij weer thuis bent morgenavond.’ Met die overtuiging ging mijn zoon gisteren slapen. Want ook al twijfelt hij met z’n 8 jaar voor het eerst aan het bestaan van de gulle kindervriend, hij weet wel dat zijn bestelling sowieso in orde komt. Wie ze ook moge bezorgen.

Toen hij vanochtend uit bed sprong, vroeg hij na onze rituele ochtendknuffel dan ook simpelweg ‘mag ik nog eventjes tv kijken?’ Ik stemde toe want dat was de richting die hij uit moest. In tegenspraak met wat ik eerder had gezegd, had ik namelijk zijn Sint-bestelling toch maar gisteravond al uitgestald. Zo kon hij er op school over vertellen, bedacht ik. Een grote doos LEGO Minecraft en een kleine overdosis snoep en chocolade drapeerden het tv-hoekje. Je kon er echt niet naast kijken.

Tenzij… tenzij je dat echt niet verwachtte, blijkbaar. Want zoontje lief ging gewoon voor de tv zitten, had eerst de afstandsbediening uit de met snoep bedekte lade van de tv-kast genomen en ging dan vrolijk naar het bewegende verhaal kijken. Zijn o zo lang gewenste doos LEGO stond op een oogopslag van hem verwijderd, recht onder de televisie. Maar die zag hij niet. Evenmin als de kleurrijke snoepjes er omheen.

Na een vijftal minuten riep ik hem even toe: ‘alles goed schat?’ ‘Jaaaa’, kwam er. ‘Niets speciaals?’ vroeg ik. ‘Neeeee…’ Of toch: ‘Ooooooohhh… het staat er al, dat had ik niet opgemerkt!’ Gieren.

Terwijl hij vrolijk aan zijn mini-bouwwerken begon, bedacht ik me hoe fantastisch deze ervaring was. Mijn zoon had net even een prachtdemonstratie gegeven van hoe ons brein functioneert op automatische piloot en van hoe plezierig het is om wakker te worden in het moment.

Onze bewuste geest kan immers maar tussen de 5 en de 9 prikkels per seconde verwerken, en dat van de ongeveer 1,5 miljoen die er in een seconde op ons afkomen. Gelukkig maar dat we een filtertje hebben, of ons hersenpan zou gewoon exploderen wegens ‘system overload’.

Maar wat betekent dat ook? Dat we enkel datgene waarnemen wat we verwachten, op basis van de kennis die we hebben. De rest zien we gewoon niet, ook al is het er wel. Dit is een cruciale les in bewustwording. Wat we zien, horen of voelen wordt doorgaans bepaald door wat reeds in onze ervaringen is opgeslagen en door datgene waar we bewust of onbewust van overtuigd zijn. We filteren de massa informatie die beschikbaar is op basis van wat we geloven en verwachten. Zo creëren we onze eigen werkelijkheid. Zo is elke waarheid altijd enkel en alleen onze eigen waarheid.

Dus open je ogen, oren en al je voelsprieten in het hier en nu, of je mist het plezier. Of je mist de oplossing. Want veeleer dan om een onverwacht pakketje Sintenpret, gaat het uiteraard om de essentie van ons leven. Het antwoord op al onze vragen en hindernissen ligt veelal binnen handbereik, alleen merken we het vaak niet op omdat onze denkstructuur vast en routineus is. Hierdoor beperken we onze ervaring en neigen we van ons heden een herhaling van het verleden te maken. Worden we bewust van datgene wat onze waarneming filtert, dan horen, zien en voelen we veel meer dan we ooit voor mogelijk hielden. En dan vallen de cadeautjes letterlijk uit de lucht.

 

Hilde Van Liefferinge

Hilde Van Liefferinge is communicatieverantwoordelijke, NLP-trainer en loopbaancoach voor Arcturus.