Transformatie – een innerlijk schoonmaakproces

 

Je bent niet tevreden met hoe je leven verloopt. En je weet dat je zo niet verder wil. Hoe je dat gaat doen, weet je nog niet. Maar wat je al wel duidelijk is, is dat je geen herhaling van hetzelfde wil. Je wil niet dezelfde soort job, je wilt niet dezelfde soort relatie. Dit besef komt meestal door een groot verlies. Je geraakt je baan kwijt, je relatie wordt beëindigd, je krijgt een ziekte, … Je zit in een crisis en je beseft dat dit niet meer voor je werkt. Dit moment is dé start van je transformatieproces. Plotseling weet je dat je leven moet geleefd worden!

Daar sta je dan, aan het begin van een mooie, maar moeilijke reis. En wat nu?

Je weet waar je bent en je weet ongeveer waar je wilt geraken. Maar daar tussenin ligt een heel groot onbekend terrein. Je begint uit je oude fundament te stappen, dat niet meer voldoet, maar het nieuwe fundament is er nog niet. Wat volgt is dan heel wat onzekerheid.

Je moet in beweging komen, je aandacht verschuiven van de buitenwereld naar je binnenwereld en van je toekomst en verleden naar het nu. Oplossingen liggen niet in wat je al kent, want dan blijft alles zoals het was. Je moet leren vanuit je hart en je intuïtie te gaan leven en de antwoorden in jezelf te zoeken.

In deze fase van onzekerheid kunnen heel wat emoties naar boven komen, zoals angst voor wat er zal komen, woede over hoe het was of diepe eenzaamheid, verwarring of betekenisloosheid. De kunst is om er ruimte aan te bieden, ze te voelen, er contact mee te maken, zonder er een oordeel over te hebben of ze af te wijzen. Het zijn gevoelens die vaak je leven lang niet gevoeld konden worden. Je bent niet gezien, niet gehoord, niet gevoeld. Je kunt daar voor altijd verdrietig of boos over blijven, of die rol voor jezelf gaan vervullen.

Transformatie is niet-oordelend, zuiver aanwezig zijn vanuit je hart. Je emoties leren (h)erkennen en ruimte geven zodat ze je naar een diepere laag van je bewustzijn brengen en meer in contact komt met je ziel.

Tijdens dit proces kom je jezelf echt tegen. Je moet je eigen demonen gaan bevechten, heel krachtig en sterk, maar met liefde. Je demonen zeggen dat je niks waard bent, of dat je hier nooit meer uit komt. Ze willen dat je opgeeft, en toch weer terugvalt op hetgeen veilig en vertrouwd is, of dat je nog harder gaat werken om de liefde te krijgen die je verdient. Observeer ze, nodig ze uit in je bewustzijn. Het kan periodes opleveren van heel veel inzicht.

Soms kan deze fase je leiden tot een breekpunt. Je ontdekt opeens dat je ideeën over het leven niet waar zijn, of dat je mensen met je eigen afweersystemen hebt uitgesloten, of dat je zo hard hebt moeten vechten om je veilig te voelen. Dit besef kan je letterlijk helemaal door elkaar schudden. Je moet de dingen die je geen vreugde en voldoening geven elimineren uit je leven. Maar vaak is dat net je hele basis, alles wat je kent en waar je je hele leven lang al hebt op vertrouwd. Dit “loslaten” kan heel heftig zijn en dat is ok en nodig. Zolang je dit toelaat en niet oordeelt, mild voor jezelf bent en liefdevol naar jezelf kijkt.

Tijdens je transformatie kun je terecht komen in de zogenaamde ‘wachtstand’. Geen gemakkelijke fase. Je voelt je potentie, maar tegelijkertijd kan je ze nog niet manifesteren. Je kan je nieuwe bewustzijn nog niet vertalen naar de buitenwereld. Bekijk dit niet als stilstand. Al je nieuwe bewustzijn neemt de tijd om te ‘settelen’, in te dalen. Je begint te belichamen wat je hebt geleerd.

Dit vraagt heel wat moed. Je moet over de juiste middelen beschikken om te weten wat je moet doen om op een goede manier door de transformatie te gaan. Bij iedere stap moet je bewust leren kiezen. Ieder inzicht is een aanwijzing die je kan opvolgen. De nieuwe weg is meestal de richting die onveilig voelt, onbekend, of spannend. Wees er je eigen wegwijzer. En als er angst opkomt, geef die dan de ruimte (erken hem, voel hem), maar laat hem niet plaatsnemen op jouw bestuurdersplek.

Het is daarom heel erg belangrijk dat je de weg naar transformatie niet alleen gaat. Iedereen, zonder enige uitzondering, heeft hierin hulp nodig. Je omringt jezelf met diegenen die al een stapje verder staan in dit proces. Zij kunnen jou helpen je eigen kracht te ontwikkelen, je eigen autonomie te creëren, je eigen authenticiteit te eren. Essentieel hierin is dat je in verbinding komt met anderen, zonder afhankelijk te worden van hen. Een valkuil waar je steeds aandachtig voor moet blijven. Maar op de weg die je al hebt afgelegd, zal je jezelf en anderen, vanuit steeds meer liefde en hart kunnen helpen.

Vanuit ontwikkelingsperspectief geeft NLP ons de nodige tools om op de juiste, creatieve manier door de transformatie te gaan met een maximum aan vervulling, liefde en vrijheid.

Door bewust te blijven oefenen om vanuit je hart te leven, gaat je binnenkant meer en meer beginnen matchen met je buitenwereld. Je gaat aantrekken wat je het liefste wil.

Door je demonen onder ogen te zien, ontdek je waar je jezelf hebt tegengehouden. Door je hoofd, hart en je acties in lijn te brengen met het universum ga je creëren in plaats van overleven. En dan?

Dan begint er een nieuwe transformatie, waarin je weer dieper afdaalt en misschien weer dezelfde fasen doorloopt, maar dan anders. In ieder geval doe je het dan met meer liefde voor jezelf en meer vertrouwen in de uitkomst. En dat is de schoonheid van transformatie. Het is een oneindig proces, maar liefdevol en vanuit je eigen kracht!

 

door An Van Dessel