Symboliek te Chartres 21ste editie

21ste editie – dag 1 – Warm Welkom in het Hotel Le Grand Monarque!

Donderdagochtend 16 mei. Dit wordt de 21e (ja, één-en-twintigste) editie!Alles staat ook nu weer klaar voor een warm onthaal door Ingrid en Eric.

En tegelijkertijd leeft het gevoel dat de “aftrap” deze keer al eerder werd gegeven?
Na een fijn mailtje van Ingrid, met deelnemerslijst en extra duiding, werd via Whatsapp al actief geconnecteerd tussen deelnemers. Er werd kennis gemaakt, afgesproken, uitgewisseld…. Samen reizen? Bij aankomst samen iets eten? Dat kon allemaal.

Ook foto’s van wie vroeg aanwezig was, zorgden dat we ons op de trein al een beetje “ter plekke” voelden. Eens aangekomen, zagen we dat het ook dit jaar weer “klopte”.

Eric loodst ons ook deze ochtend feilloos door Hoge Middeleeuwen, de periode tussen 1100-1300.
Al snel vergeten we wat we hierover “dachten te weten”, en dompelen we ons onder in dit (vaak mis-begrepen) tijdperk van Verblindend Licht!

Sociaal bewustzijn is cruciaal, zegt Eric. Wel, we zijn er klaar voor. Dit jaar 12 stoelen in een cirkel, in ‘t gastvrije “Salon Bibliothèque”, met alleen maar “schone” mensen.

Een heerlijke start dus, en ook toch ook weer spannend. Uitkijkend naar ons ont-moeten met de Kathedraal als spiegel, en levend Bewustzijn… lunchen we in de ZON.

Zelfontwikkeling als hoogste uiting van dienstbaarheid. C’est parti!

Spreek alleen nog over Liefde

Rond 18u koppelen we nog even terug, de eerste dag, over onze ont-moeting met de Kathedraal. Ieder van ons met eigen percepties. Sommigen zagen veel fotograferende toeristen (nu Notre Dame gesloten is?) terwijl anderen dat nauwelijks opmerkten. En de zwarte madonna liet indruk na, zelfs op wie haar niet direct “herkende”, nu ze wit-gerestaureerd werd ;)

Ook ‘t effect van de Kathedraal op onszelf, is bij iedereen “in zekere zin verschillend”, althans op het eerste gezicht… Of toch ook weer niet? We werden allemaal, zonder uitzondering, op één of andere manier “beroerd” door deze ont-moeting. Dat blijkt een constante. De “waarheid van de ervaring” is soms moeilijk “uit te leggen”.

En de Kathedraal? Die zag dat het goed was, en blijft onverstoorbaar raken, verbinden en helen.

’s Avonds lonken terrasjes in de zon! Tijd voor wereldse geneugten? We weten inmiddels dat wat “in” je mond gaat, in wezen van minder belang is dan wat er “uit” komt. “Spreek alleen nog over Liefde”, zei Eric bij afsluiting van deze eerste dag

En toch wordt de menukaart met zorg bestudeerd… Zou een Aperol Spritzituel helpen, om de brug te slaan?

Elke avond is deze stad een Feest! Het klank-en lichtspel betovert. En ‘t voelt goed zo. We call this a day en kijken uit naar morgen: dan is het Labyrint open!

En speciaal voor de “anciens”: ‘t prachtig Licht-spel op de Kathedraal is dit jaar vernieuwd. Kom dat zien!

 

 

21ste editie – dag 2 – Terug naar een wereld die weerspiegeling is van de Kosmos

Aan de start van dag 2 vinden we elkaar terug in ‘t gastvrije hotel Le Monarque. Na wat verkennend ochtend-gekeuvel, neemt iedereen zijn plekje in, en ons perspectief op de Middeleeuwen verruimt verder. We komen meer te weten over straffe madammen “van toen”, over de symboliek van Romaanse en Gotische bouwstijlen, en vooral ook over de mind-set van toenmalige kathedralen-bouwers. Wat een spiegel voor ons allen, vandaag!

“We moeten terug naar een wereld die een weerspiegeling is van de kosmos” zegt Eric “en elk van ons, als micro-kosmos en weerspiegeling van het universum, gaat hier aan z’n eigen Kathedraal bouwen… “

Deze workshop gaat over spirituele ontwikkeling als dienstbaarheid, en over hoe ‘t materiële ten dienste moet staan van het spirituele (niet omgekeerd, zoals vandaag het geval is). En ja, ook over de rol die elk van ons daar in op te nemen heeft…

Aan ‘t eind van de ochtend krijgen we onze eerste oefening mee, en we vertrekken in groepjes. Op naar de Kathedraal!

De zon verwarmt de terrasjes. Intenties scherp stellen, nog even een “scenario” check en bepalen wie begint of begeleidt. En dan stappen we de Kathedraal binnen langs de Noord-poort, symbool staat voor Initiatie.

Onze missie leidt ons, onze visie wordt helderder, gaandeweg, en dus ook de weg naar concretisatie ervan. En ja, Thanks God it’s Friday! Aansluitend aan de oefening, krijgen we dus ook nog de kans om doorheen het Labyrint te lopen.

Wat een ervaring! … werd ook ’s avonds nogmaals bevestigd de plenaire feedback.

 

21ste editie – dag 3 – Als er betekenis is, wordt de simpelste beweging een “gebaar”

Volgens Middeleeuwers zat het onderscheid tussen mens en dier niet in  “kennis”, maar in de handen. Jawel, in de handen, als middel tot creatieve expressie.

Wat creëer ik, ten dienste van het “wij”?

Met deze vraag als aanzet, exploreren we wat het betekent Meesterschap te ontwikkelen. Straal ik Licht uit, en helende energie? Of ben ik deel van het probleem? En hoe kom ik straks “thuis”, met en nà alle ervaringen uit Chartres?
Want ja, onze uitdaging ligt in de vertaalslag naar dagelijkse concretisatie  “weten wat me te doen staat”… en daar ook effectief naar handelen. “Have fun en vermijd banaliteit”, knipoogt Eric en weet dat er geen “kleine” dingen zijn

Als er “betekenis” is, wordt de simpelste beweging een “gebaar”

De laatste avond genieten we dankbaar in het gastronomische sterrenrestaurant “Le Georges”. Heerlijke amuses, zorgvuldig uitgekozen gerechten en hemelse wijn, aangeboden door Eric en Ingrid. In ‘t besef dat dit onze laatste avond samen is, kiemen plannen voor een weerzien “na-Chartres”.
      

Op zondag sluiten we dankbaar af  “The Paradise Knowing

We zijn Eén met Eenheid                          We are At One with Oneness
We zijn Eén met onze Diversiteit            We are At One with our Diversity
We zijn Eén met onze Uniciteit                We are At One with our Uniqueness

We kennen onszelf als de som van onze Levens                    We know ourselves as the sum of all our lives
We kennen onszelf als de vrucht van eindeloos dromen      We know ourselves to be the fruit of infinite dreaming
We kennen onszelf als de scheppers van onze Werelden     We know ourselves to be Creators of our Worlds

We geloven niet. We Weten                      We cannot believe. We only Know
We haten niet. We hebben Lief                We cannot hate. We only Love
We sterven niet. We Leven                        We cannot die. We only Love

 

PS: Terwijl ik dit blogje schreef, vertaalden na-Chartres plannen zich al in een doodle. Tja, van concretisatie gesproken!

Katrien Nuyts