DE VRAGEN VAN PROUST: SONJA VAN BOUCHAUTE

Een Arcturus loopbaancoach kadert je professionele activiteiten binnen het grotere geheel van bewustwording en persoonlijke groei. Je job is bedoeld een expressie te zijn van jouw unieke zelf. Wat zijn jouw kwaliteiten, passies en waarden en hoe kan je daarmee een leven neerzetten dat voor jou betekenisvol is?

Ze reiken je handige technieken aan, verbazen je met hun kennis van menselijke interactie, en motiveren je in je ontwikkeling en groei. Maar hoe goed ken je de trainers en coaches van Arcturus echt? Aan de hand van een selectie vragen uit de vragenlijst van Proust graven we dieper in hun ziel. Proust beantwoordde deze directe vragen ooit in een vriendenboekje, en geloofde dat ze de kracht hadden de ware natuur van een persoon te onthullen. Dat belooft!

Deze maand zetten we trainer en coach Sonja Van Bouchaute in de kijker.

1. Wat is je huidige gemoedstoestand?

Dankbaarheid en waardering voor de vele mogelijkheden en kansen welke het leven me biedt.

2. Wat is de kwaliteit die je het meest bewondert in een persoon?

Ik waardeer heel sterk mensen die met een kwinkslag een positieve sfeer kunnen zetten en een glimlach op ons gezicht brengen. Humor die relativeert en nuanceert maar wel op een heel respectvolle manier.

3. Welke kwaliteit apprecieer je het meest in je vrienden?

Het vermogen om zichzelf in vraag te stellen en de openheid en bereidheid om van elkaar te leren.

4. Welk talent zou je graag hebben?

Daadkracht, daar kan ik zeker meer van gebruiken. Durven springen en er voor gaan, ook als het nog niet helemaal perfect is.

5. Wat is je meest markante eigenschap?

Ik blijf een eeuwige student. Ik ben gepassioneerd door alles wat de kwaliteit kan verbeteren waarop we als mens in relatie staan tot onszelf, anderen en het dagelijkse leven. Hoe kan ik steeds verder groeien tot een betere versie van mezelf en anderen hiertoe inspireren.

6. Wat is je grootste angst?

Angst dat ik niet alles neergezet zal hebben wat ik in dit leven heb te doen.

7. Wie zijn je favoriete schrijvers?

Ik heb hele boekenkasten vol, ik lees heel graag. Ik heb echter niet zo dadelijk favoriete schrijvers, meestal kies ik een non-fictie boek welke me inspireert en verdieping biedt bij de dingen waar ik op dat moment mee bezig ben. Als ik al eens fictieboeken lees dan zijn het meestal deze welke mijn kinderen ook gelezen hebben en waarover we dan kunnen uitwisselen. Een gelegenheid om even mee in hun leefwereld in te stappen.

8. Wie zijn je helden in het echte leven?

De ontwikkelingshelpers, de vrijwilligers, de mantelzorgers en eigenlijk alle mensen die zich dag in dag uit engageren om anderen te helpen of op één of andere manier zich inzetten om een betere wereld te creëren.

9.  Wat is je motto?

Ik heb er twee.

Tijd nemen om tijd en kwaliteit te winnen. Niet hals over kop in iets induiken, even afstand nemen en het grotere geheel zien en van daaruit gericht handelen.

De tweede welke hierop aansluit, is eerder een vraag welke ik regelmatig meeneem in de keuzes welke ik maak: wat zou liefde doen? Niet de romantische liefde, de liefde die aanzet tot waarachtig handelen. Dit nodigt mij uit om vanuit een ruimere blik te kijken naar een situatie, en te kijken eerder naar dat wat er nodig is, dan wat ik of anderen zouden willen. Soms kan het zijn dat door scherpe grenzen te stellen ik anderen meer kan helpen dan in hun wensen mee te gaan, iets wat ik voor mezelf toch telkens weer een uitdaging blijf vinden.

 

Sonja traint en coacht vanuit haar hart. Ze neemt je mee in het exploreren van wie je in wezen bent en wat belangrijk is in jouw leven. Binnen loopbaanbegeleiding reikt Sonja daarbij duidelijke kaders aan die je toelaten jouw dromen en passies om te zetten in concrete doelstellingen en acties. Mensen ervaren haar zachte aanpak als bekrachtigend, betrokken en to the point.

Sonja Van Bouchaute is gecertificeerd NLP trainer, Perceptief Pedagoog, Transpersoonlijke Coach en Counselor, Transformational Presence and Leadership Coach, Loopbaan met Zorg Coach en Stress & Burn-out Begeleider.

Als master in de Wiskunde en in de Financiële Wetenschappen, startte zij haar loopbaan in het bedrijfsleven. Ze bouwde daar meer dan 25 jaar ervaring op in het werken met mensen doorheen verschillende veranderingsprojecten als consultant, leidinggevende, project- en procesmanager, kwaliteits- en communicatiemanager. In maart 2009 richtte ze haar eigen bedrijf Life-Essence op als antwoord op de groeiende vraag naar zingeving en de toenemende stress die voelbaar is zowel op niveau van het gezin, de schoolgemeenschap als in het bedrijfsleven. Ze nodigt mens en organisatie uit stil te staan bij hun essentie en vanuit deze essentie te handelen.

Sonja is ook loopbaanbegeleider.