DE VRAGEN VAN PROUST: HILDE VAN LIEFFERINGE

Ze reiken je handige technieken aan in een opleiding, verbazen je met hun kennis van menselijke interactie, en motiveren je in je ontwikkeling en groei. Maar hoe goed ken je de trainers en coaches van Arcturus echt? Aan de hand van een selectie vragen uit de vragenlijst van Proust graven we dieper in hun ziel. Proust beantwoordde deze directe vragen ooit in een vriendenboekje, en geloofde dat ze de kracht hadden de ware natuur van een persoon te onthullen. Dat belooft!

Vandaag aan de beurt: Hilde van Liefferinge. Als trainer geeft Hilde binnen Arcturus les in de opleidingen NLP Practitioner, NLP Explorer en de nieuwe opleiding The Work of Byron Katie, die binnenkort start.

1. Wat is je huidige gemoedstoestand?

Het zijn zeer intense weken momenteel. Ik bevind me ergens op de grens tussen woelige onrust en diep vertrouwen, en bovenal immense dankbaarheid. Dat heeft er alles mee te maken dat mijn vaders leven op dit moment zeer fragiel is, na een derde hersenbloeding. Ik ben blij voor elke dag dat hij er nog is.

2. Wat is de kwaliteit die je het meest bewondert in een persoon?

Ik hou van mensen met een oprecht, open en warm hart. Die bewust kwetsbaar en eerlijk met zichzelf in het leven staan.

3. Wat vind jij één van je grootste verwezenlijkingen?

Ik vind elke kleine verwezenlijking iets groots hebben. Iemand raken door jezelf heel ‘raakbaar’ op te stellen, door je hart te openen en echt aanwezig te zijn, in een training, coaching, of gewoon in het dagelijkse leven… Dat geeft mij een gevoel van grootsheid. Omdat je tegelijk ook voelt dat dit niet uit je kleine persoontje komt, maar gewoon het leven is dat je toelaat door je heen te stromen. Als je zelf niet in de weg gaat staan, wordt er veel meer mogelijk.

4. Wie zijn je favoriete schrijvers?

Ik hou van het juiste boek op het juiste moment. Soms staan boeken jaren in mijn kast voor ik ze lees. Om dan ineens binnen te knallen en dingen in beweging te brengen. En daarbij gaat het zowel om klassiekers uit de wereld van persoonlijke ontwikkeling, zoals destijds Eckhart Tolle, Deepak Chopra of Byron Katie. Of ook Eric Schneider heeft me jaren geleden via zijn boek bij NLP gebracht, wat een nieuw hoofdstuk in mijn leven inleidde. Maar ik hou ook heel veel van fictie, het liefst van al met oud, ietwat barok taalgebruik. En ook graag van Nederlandstalige origine. De keuze van woorden werkt rechtstreeks in op mijn gevoel. In een vertaling is dat niet altijd het geval. Ik hou bijvoorbeeld van onze Vlaamse klassiekers, Stijn Streuvels, Hugo Claus, Louis Paul Boon,… Boeiende tijdsdocumenten ook om onze ‘volksgeest’ beter te begrijpen.

5. Wie zijn je helden in het echte leven?

Mijn zoon. Zonder reden en om alle redenen samen. Daarnaast ook elk mens die de moed vindt om zichzelf heruit te vinden, ondanks en dankzij alles.

6. Wat is je motto?

Ooit maakte ik van mijn naam voor de grap een acroniem: HILDE – Happy In Life Despite Everything. Ik heb het (nog) nergens voor gebruikt, maar eigenlijk dekt die vlag de lading wel. Wat er ook gebeurt, hoe hard het leven soms ook beukt of gebeukt heeft, leer daarin je geluk te vinden. Ik geloof dat geluk onze ware natuur is. Dat uit zich in lachen, huilen en alles daartussenin. Het is niet zozeer een emotionele toestand maar eerder een basishouding. Ik noem het ‘bewust optimisme’. Dat is een actief werkwoord. Het begint met aanvaarden, het eindigt met veranderen, en dan opnieuw, in een cyclisch proces. Het alternatief, klagen en zagen, lijkt soms makkelijker, maar kan je ook zien als een vorm van energetische vervuiling. Ziekmakend voor jezelf en voor je omgeving.

7. Wat is bij jou een erg dominante eigenschap?

Ik heb nogal een neiging tot analyseren. Ik had 10 jaar een academische job en daarvan ben ik nog steeds aan het afkicken. Maar ik ben echt al aan de beterhand. Het wordt steeds meer een troef om het beste van 2 werelden te combineren: weten met het hoofd en weten met het hart. Ik zoom vaak in en uit. Ik hou ervan kleine details te verbinden met het grotere geheel, overal verbanden en logica in te zien, ook al is die op het eerste gezicht onzichtbaar.

8. Wat is je grootste angst?

Dat de dood haar meest natuurlijke chronologie niet respecteert. Los daarvan vind ik angsten zeer dankbaar werkmateriaal. Gelukkig hebben we angsten, zo hebben we ook voldoende motivatie om vrij te zijn.

9. Welk talent apprecieer je het meest in je vrienden?

Er simpelweg zijn. Mekaar liefdevolle ruimte geven, zonder oordeel. Soms met woorden, soms zonder woorden.

10. Welk talent zou je graag hebben?

Organisatietalent. Ook al heb ik wel al een en ander georganiseerd, al die praktische beslommeringen kosten mij meer moeite dan mij lief is. Daardoor stel ik soms meer uit dan ik wil.

11. Hoe zou je willen sterven?

Lachend, omringd door wie ik liefheb. En iedereen die meelacht, omdat alles perfect was zoals het was. Om het leven te vieren, inclusief de dood.

Hilde is gepassioneerd door het begeleiden van mensen op hun pad naar een steeds vrijer leven. Innerlijke kracht, zelfrealisatie en levensvreugde staan daarin centraal. Mensen in contact brengen met zichzelf en hun diepste verlangens. Beweging creëren op de dunne grens tussen droom en realiteit en daarin steeds meer opties leren ontdekken en vertrouwen vinden. Je leven zin leren geven door wie je ten diepste bent helemaal te integreren in wat je doet.

Benieuwd naar meer? Neem een kijkje op www.arcturus.be