DE VRAGEN VAN PROUST: ELS VAN BEVEREN

Ze reiken je handige technieken aan, verbazen je met hun kennis van menselijke interactie, en motiveren je in je ontwikkeling en groei. Maar hoe goed ken je de trainers en coaches van Arcturus echt? Aan de hand van een selectie vragen uit de vragenlijst van Proust graven we dieper in hun ziel. Proust beantwoordde deze directe vragen ooit in een vriendenboekje, en geloofde dat ze de kracht hadden de ware natuur van een persoon te onthullen. Dat belooft!

Deze maand zetten we gasttrainer Els Van Beveren in de kijker.

1. Wat is je huidige gemoedstoestand?

Mijn huidige gemoedstoestand is er één van blijdschap en geluk. De jaren investering in opleiding en persoonlijke ontwikkeling hebben me mezelf leren kennen, vrijheid gegeven om bewuste keuzes te maken. Keuzes in mijn leven die liefde en energie brengen.

Ik heb geleerd om emoties die bij moeilijke gebeurtenissen horen, diep te voelen, zonder oordeel. Echte zelfempathie zoals we in Verbindende Communicatie zeggen, zonder anderen verantwoordelijk te stellen voor wat er in me leeft. Dit geeft me een manier om rustiger te ervaren wat naar me toe komt in het leven.

2. Wat is de kwaliteit die je het meest bewondert in een persoon?

Ik bewonder mensen die ordelijk en gestructureerd zijn en zo dingen realiseren. Ik heb soms last van mijn eigen chaos. Ik heb veel ideeën en inspiratie en vind het moeilijk om daar orde en structuur in te krijgen. Ik zie mensen, waaronder mijn man, makkelijk orde en structuur aanbrengen en houden in het leven. Dat bewonder ik.

3. Wat vind jij één van je grootste verwezenlijkingen?

4 jaar geleden ben ik met Walk Your Talk gestart. Vandaag zijn we met een team van 6 mensen die elke dag vanuit Verbindende Communicatie individuen, teams en organisaties inspireren om op een meer verbindende en liefdevolle manier met elkaar samen te leven en te werken.

4. Wie zijn je favoriete schrijvers?

Er zijn een aantal schrijvers/boeken die een ware transformatie ondersteund hebben in mijn leven. “De Kracht van het nu” van Eckhart Tolle is daar één van. Ik ben Marshal Rosenberg dankbaar voor het gedachtegoed van Geweldloze Communicatie waarmee we elke dag aan de slag zijn in organisaties.

Ik ontmoette vorige week ook een inspirerende vrouw uit de kunstwereld. Ze gaf me een boekje met porno dat ze zelf geschreven had. De kaft ontworpen door een kunstenares. Zeer mooi en schaamteloos.

5. Wie zijn je helden in het echte leven?

Ik was als kind erg geïntrigeerd door de verhalen van missionarissen die we op school te horen kregen. Nog steeds bewonder ik vrouwen als Moeder Theresa en zuster Jeanne De Vos die hun nek uitsteken, in de modder gaan staan om te vechten voor betere levensomstandigheden en rechten van mensen. Dichter bij huis zie ik Johnny De Mot, Priester van de Goede Bijstandskerk in Brussel, hetzelfde doen.

6. Wat is je motto?

Ik heb niet echt een levensmotto dat samen te vatten is in één zin. Ik vind avontuur en het leven durven leven belangrijk. Risico’s nemen en aanvaarden wat je niet kan veranderen. Ik kreeg voor mijn 40ste verjaardag van vrienden een grote poster van Bond Zonder Naam cadeau: Leef en niet met mate!

7. Wat is bij jou een erg dominante eigenschap?

Wat me kenmerkt is het zoeken naar afwisseling, zowel binnen mijn werk als in relaties. Ik heb een extravert karakter en geniet van het hebben van vele harmonieuze relaties. In die zin is het verbinden en in contact brengen van mensen inherent aan wie ik ben. Ik zie ook het goede in mensen en gebeurtenissen.

8. Wat is je grootste angst?

Dat mijn kinderen iets overkomt. De liefde die ik voor hen voel, brengt ook een grote kwetsbaarheid mee.

9. Welk talent apprecieer je het meest in je vrienden?

Wat ik in vriendschap heel erg waardeer is het open en eerlijk kunnen delen wat er in mij leeft en echt luisteren naar wat mijn vrienden bezighoudt, hoe ze het leven ervaren. Niets hoeven achter te houden, je hele authentieke zelf uitdrukken brengt zo een diep niveau van intimiteit.

10. Welk talent zou je graag hebben?

Ik zou graag mooi kunnen zingen. Dat talent raakt me bij andere mensen. Er zit zoveel schoonheid in muziek. Als kind moest ik zwijgen tijdens de muziekles omdat ik te vals zing. Ik zing nochtans graag, maar enkel als niemand me hoort.

11. Hoe zou je willen sterven?

Rustig in mijn slaap.

Of zoals Jef Clement vorig jaar. Tijdens het faciliteren van een groep. Tijdens het uitoefenen van mijn levensmissie.

Als ik nu zou sterven dan ben ik blij met mijn leven. Ik heb het ten volle geleefd. Liefst nog niet natuurlijk. Er is nog zoveel te leven en te beleven.

De grote passie van Els is Verbindende Communicatie. Met Walk Your Talk traint ze bedrijven en organisaties maar ook individuen in deze nieuwe taal die gericht is op het creëren van verbinding tussen mensen. Niet oordelen, je eigen behoeften waarnemen en uitspreken én omgaan met die van de andere staan centraal in haar aanpak.

Een basisopleiding Sociologie was de start voor het ontwikkelen van inzichten in hoe mensen functioneren, samenleven en communiceren. Een Master-opleiding in Human Resource Management en een Master Practitioner in NLP bij Arcturus leverden Els verdiepende theoretische inzichten en modellen. Verscheidene functies in sales en HR in organisaties in de sociale economie en zorgsector tenslotte, gaven haar de noodzakelijke praktijkervaring.

Haar voortdurende persoonlijke groei stimuleert Els met opleidingen en trainingen in binnen- en buitenland bij onder andere Arcturus, Center for Non Violent Communication, New York Institute for Non Violent Communication. Ze combineert Geweldloze communicatie onder andere met elementen uit NLP, Theory U, lichaamswerk, en integrale coaching.

Benieuwd naar meer? Neem een kijkje op www.arcturus.be