De Vragen van Proust: Bart Provost

1.  Wat is je huidige gemoedstoestand?

Op het moment van het schrijven dezes heel rustig en overlopend van ‘contentement’ omdat ik nog volop met vakantie ben. Maar meer algemeen zou ik zeggen: ‘in voortdurende verwondering’ of ‘constant curieus’. Als een soort Alice in Wonderland kijk ik naar wat om me heen gebeurt, naar wat er bij, in, met mezelf gebeurt vanuit een nieuwsgierige verwondering. Willen weten wat er gebeurt, waarom, waar het vandaan komt, wat ik daar aan wil en kan doen (of niet) en hoe dan. En dat zowel met een hele fijne gemoedstoestand (de vraag wordt dan: ‘Hoe kan ik deze behouden?’) als met de minder leuke (‘Hoe kan ik hier uit?’).

 

2.  Wat is de kwaliteit die je het meest bewondert in een persoon?

Ik noem er enkele op die -met elkaar gecombineerd- je als mens zo waanzinnig sterk maken, in je eigen kracht zetten. Het opnemen van je verantwoordelijkheid ten aanzien van je eigen gedrag, gedachten en gevoelens. Het schakelvermogen om ongeacht de situatie dat gedrag, die gedachten en gevoelens bij te sturen. Ten allen tijde de connectie met je Hogere Zelf bewaren of terug opzoeken als je die kwijt bent. En jezelf vooral niet al te serieus nemen.

 

3.  Welke kwaliteit apprecieer je het meest in je vrienden?

Ik heb voor mezelf de vraag even moeten omdraaien om hierop een antwoord te vinden, nl.: ‘Als ik naar mijn beste vrienden kijk, welke kwaliteit hebben zij dan gemeen en maakt o.a. dat ik hen mijn beste vrienden noem?’. En dan komt het antwoord meteen bovendrijven: oordeelloze liefde. En dat merk je in alles.

Mekaar lang niet gezien? Geen zorgen, ik weet dat we mekaar graag zien.

’s Nachts om 2u een hulpkreet lanceren? Tuurlijk, ik sta voor je klaar.

Advies nodig? Ik luister naar jou en hou mijn eigen model van de wereld er maximaal buiten.

Feedback gevraagd? Met de meest liefdevolle intentie geef ik je eerlijk groei-advies, ook al doet het jouw ego verschrikkelijk pijn.

 

4.  Welk talent zou je graag hebben?

Waar ik absoluut jaloers op ben, is muzikaal talent. Of dat nu gaat om zingen of het bespelen van een instrument. Zeker zingen vind ik heerlijk. Met niets anders dan de stem die je van Moeder Natuur kreeg, de vreugde kunnen uitzingen, mensen ontroeren, raken, klank geven aan emoties. Prachtig vind ik dat!

 

5.  Wat is je meest markante eigenschap?

Dat heb ik even nagevraagd bij zij die me het beste kennen ;-)

Ik ‘smijt’ me, voor mij geen half werk: niet in het leven, het werk en al zeker niet in relaties, de liefde. Ik kan niet houden van met de handrem op, mijn werk doen met aarzelingen. Als ik die rem voel, is dat een signaal waar ik iets mee aan moet.

 

6.  Wat is je grootste angst?

Als vader is dit allicht een dooddoener maar die angst heeft te maken met mijn kinderen, nl. dat hen iets zou overkomen. Voor mezelf zie ik eigenlijk geen enkele noemenswaardige angst. Alles is goed zoals het is.

 

7.  Wie zijn je favoriete schrijvers?

Ik heb zo veel kilometers boeken gelezen in mijn leven dat ik dat een schier onmogelijke opdracht vind. In het algemeen schrijvers die meeslepend kunnen schrijven, je helemaal kunnen meezuigen in het verhaal. Dat geldt dan vooral voor fictie. Voor non-fictie wil ik vooral mijn geest en mijn blik op het leven kunnen verruimen, het leven beter begrijpen.

Voor fictie heb ik momenteel geen echt favoriete auteurs (als tiener had ik die wel). Voor non-fictie zijn enkele namen die me de laatste jaren erg hebben beïnvloed (in volgorde van mijn boekenkast, niet van belangrijkheid): Michael Newton, Bruce Lipton, Don Miguel Ruiz, Jane Roberts, Zinovia Dushkova, Robert Rosenthal, David Wilcock, John Welwood, Lynne McTaggart, David Deida, Esther Hicks.

 

8.  Wie zijn je helden in het echte leven?

Dat zijn die mensen die elke dag opnieuw de zorg op zich nemen van anderen, in de schaduw, zonder podium. Verplegend personeel, begeleiders van mindervalide mensen, thuiszorgers, enz.

 

9.  Wat is je motto?

Die kwam gelijk: “I may not be totally perfect but parts of me are excellent”. Het is een meer humoristische vertaling van “Ik ben perfect, zelfs met al mijn imperfecties”. Het helpt om op dagen dat je aan jezelf twijfelt weer wat liefde naar jezelf te sturen. En humor helpt je daarbij meteen naar de juiste vibratie.

 

10.              Wat vind je de meest overschatte deugd?

Tja, omwille van welk criterium en in welke concrete context zou ik beslissen dat een deugd is overschat? Dan zou ik allicht in het algemeen kiezen voor minder vasthoudendheid of standvastigheid en dan specifiek met betrekking tot de eigen overtuigingen. Daar vasthoudend zijn en blijven creëert kleine en grote oorlogen, met jezelf en met anderen.

 

11.              Hoe zou je graag willen sterven?

‘I want to go out with a bang’. Na een feest met de hele familie en alle mensen die ik graag zie, vervuld van liefde en tevredenheid, van graag zien en gezien worden, genietend van wat er om me heen gebeurt, plots het licht zien uitgaan.