De vragen van Proust: Annelies De Roover

 1. Wat is je huidige gemoedstoestand?

Zoals altijd is mijn leven in beweging. Ik heb de afgelopen maanden hard gewerkt aan mijn nieuwe werking: ik richt me nu vooral op de begeleiding van vrouwen  naar balans, harmonie en veerkracht. Ik begeleid hen bij hun transformatie – na burn-out. Of nog liever, voor de burn-out natuurlijk.  Het was dus een druk voorjaar. Momenteel ben ik toe aan een beetje vakantie. Herbronnen samen met mijn kids, in de natuur. En tijd om nog wat te schrijven.

 

 1. Wat is de kwaliteit die je het meest bewondert in een persoon?

Resilience – ik gebruik hier bewust het Engelse woord. Veerkracht in het Nederlands, legt voor mij de nadruk op de kracht en is wat harder. Resilience is voor mij meer het opveren, een zachte flexibiliteit en toch onvermoeibaar en onverzettelijk. Er gaat een zekere koppigheid vanuit en dat vind ik geweldig.

Ik werk vaak met mensen die door een burn-out de uitnodiging tot transformatie kregen. Zij zijn vaak verstrikt geraakt in de bramentakken van het leven. Vast, verdwaald en ontmoedigd. Ik sta dan telkens versteld hoeveel mensen kunnen dragen. Ook verbaas ik me over de stuwende kracht die hen drijft om te blijven zoeken naar een manier om gelukkig te zijn en een leven vanuit passie te kunnen leven.

 

 1. Welke kwaliteit apprecieer je het meest in je vrienden?

Wijsheid – Mijn beste vrienden zijn allemaal mensen die niet in het oordeel schieten. Ze hebben een open geest, zijn belezen en hebben interesse in nieuwe standpunten. Ze zijn geen tafelspringers, maar bedachtzaam. Ze kunnen goed luisteren en wanneer ze spreken, is dat altijd ‘er boenk op’.

 

 1. Welk talent zou je graag hebben?

Punctualiteit.  Ik heb ADHD en ben daardoor erg intuïtief, snel en heb de nodige durf. Dat is een kracht en tegelijk een handicap. Zo is administratie, zeker met cijfers, erg moeilijk voor mij. Ik werk er al mijn hele leven aan… Nog niet met het gewenste resultaat, maar ik geef niet op!

 

 1. Wat is je meest markante eigenschap?

In TCC kreeg ik als missiewoorden mee: levenslust & zachtmoedigheid.

En die levenslust is denk ik de meest markante eigenschap: ik geef nooit op en ik kan van alles het positieve zien. Ik sta daardoor veerkrachtig in het leven en ben altijd in voor een nieuw avontuur of belevenis. Mijn levenslust werkt ook aanstekelijk. In mijn werk zet ik die graag in om bij anderen terug hun vlammetje aan te steken of het vuur in hen aan te wakkeren zodat ze in hun kracht komen, weer in zichzelf gaan geloven en hun prachtige vleugels uitslaan.

 

 1. Wat is je grootste angst?

Mijn grootste angst was altijd ‘koud en alleen zijn’. Dankzij mijn opleidingen bij Arcturus en mijn traject in persoonlijke ontwikkeling heb ik geleerd dat ik altijd kan intunen op de universele bron die ons allen verbindt. Zo ben ik nooit alleen… behalve als ik te ver van mezelf afdwaal en die connectie kwijt geraak. Dan is het even ‘herbronnen’ en door meditatie, wandelen of wolvilten terug centeren in mezelf.

 

 1. Wie zijn je favoriete schrijvers?

Met stip op 1: Clarissa Pinkola Estes –  haar hele oeuvre heb ik op luister-cd om in de wagen of tijdens creatieve activiteiten naar te luisteren. Met haar werk geeft ze dmv de verhalencultuur van over heel de wereld, inzicht in de archetypestructuur in onze psyche.

Op nummer 2: Jean Shinoda Boden –  Met haar boeken over de godinnen in elke vrouw (en ook de goden in elke man) heeft ze me bewust gemaakt van mijn vrouwelijke kracht. Ik heb zo geleerd dat vrouwelijkheid en kracht echt samen kunnen gaan en hoe ik die kan ontwikkelen en verfijnen.

En op nummer 3: Kristien De Wolf – Kristien is een goede vriendin van mij en toch heb ik haar op een heel andere manier leren kennen door haar boeken. Vooral haar boek ‘Ava Miller en Ik’ was voor mij een voltreffer. Kristien deelt mijn liefde voor het woord. Haar zinnen zijn pareltjes. Ze nestelen zich als glimmerende balletjes in je hoofd in en laten niet los.

 

 1. Wie zijn je helden in het echte leven?

Ik heb iets met sterke vrouwen. Vrouwen die tegen de stroom in durven varen en ondanks weerwerk van hun omgeving/cultuur bergen verzetten. Zoals bv. Ama, de Indische vrouw die werkelijk een imperium heeft uitgebouwd – in liefde. Haar organisatie heeft bijvoorbeeld miljoenen dollars geschonken voor de heropbouw van New Orleans na orkaan Katrina. Als vrouw, in India, zo een imperium uitbouwen met scholen en duizenden mensen voorzien in hun levensonderhoud… Chapeau! Ik ben haar ook eens gaan bezoeken toen ze in Nederland een event organiseerde. De dame straalt werkelijk licht uit. Je moet het toch maar doen.

 

 1. Wat is je motto?

Het is niet wat het is. Het is wat je ermee doet.

Ik geloof niet dat geluk zomaar komt aanwaaien. Ik heb al vaak gezien dat mensen, ondanks de slechte kaarten die het leven hun bedeelde, oprezen en gelukkig/héél werden.

Dit betekent niet dat ik 100% geloof in de maakbare mens. Je hebt een aantal harde grenzen waarbinnen je als mens moet laveren (zoals bv. mijn ADHD). Het is wel je eigen verantwoordelijkheid om binnen die grenzen maximaal aan de slag te gaan en daarbinnen de Beste Mens te worden die je kan Zijn.

Veel mensen laten zich neerhalen door de omstandigheden, door de kiezeltjes op hun levenspad. Ik heb geleerd dat je manier van hiernaar te kijken, jouw realiteit inkleurt. Door anders te kijken en te denken kan je dus werkelijk jouw realiteit veranderen (ten goede of ten kwade). En dat geef ik ook door in mijn coachings en in de opvoeding van mijn kinderen.

 

 1. Wat vind je de meest overschatte deugd?

Volgzaamheid. Samen-zijn/werken en verbondenheid zijn prachtig. Maar volgzaamheid (in de enge zin van het woord) brengt de wereld niet veel verder, naar mijn mening. Ik hou van mensen die kritisch in het leven staan. Dus mensen die denken voor zichzelf en zaken evalueren. Als dat dan tijdelijke partnerships oplevert, die win-win zijn, is dat heel mooi. Daarin kan heel diepe en vaak levenslange verbondenheid ontstaan, zonder dat je hier noodzakelijk volgzaam moet zijn.

Enkel als volgzaamheid wisselend is, als in een dans, is ze voor mij te rijmen met gelijkwaardigheid. En dat is een waarde die in mijn top 10 staat, naast waarden zoals passie, authenticiteit, groei, autonomie en zielsverbondenheid.

 

 1. Hoe zou je graag willen sterven?

In mijn eigen bed. Na een mooie dag waarin ik afscheid heb kunnen nemen van mijn geliefden en met een hart vervuld van liefde en voldoening. Wetend dat ik mijn bijdrage tot de wereld heb gedaan, naar godsvrucht en vermogen.

 

Annelies De Roover