Survivaltips voor kerst – eerste hulp bij feestelijke familiale (on)gevallen
18 december 2017
Kerst staat synoniem voor familiale gezelligheid. Voor velen is het een anker, een moment om elk jaar opnieuw intens naar uit te kijken. Maar niet overal. Want, hoe graag we het soms anders zouden willen, het oude adagium ‘je familie kies je niet’, zorgt voor sommigen onder ons net in deze periode toch voor wat extra druk op de schouders. Er ‘moet’ vanalles georganiseerd worden, cadeautjes gekocht, mensen behaagd,… Want de feesten zijn ‘traditie’ en er leven veel verwachtingen. In deze blog vind je alvast enkele concrete tips voor zelfzorg tijdens spannende familiefeesten, voor wie ze gebruiken kan.
Verwachtingen
We verwachten met z’n allen heel veel van elkaar, dag in dag uit. Veel verwachtingen zijn nuttig, al is het maar om een samenleving te kunnen organiseren. Maar sommige verwachtingspatronen zitten heel diep in ons systeem en raken ons op fundamenteel niveau. Het zijn de verwachtingen over hoe we ons leven ‘moeten’ inrichten, hoe wij ‘moeten’ zijn. Binnen familiale context zijn dat niet zelden de gevoeligste.
Dus voel jij wat verwachtingenstress voor de feestdagen? Misschien kan je iets met deze concrete survivaltips voor feestelijke familiale (on)gevallen.
1. Denk actief en in opties
Stel. Er wordt in jouw richting gekeken om dit jaar het kerstfeest te organiseren. Je hebt geen zin in die hele organisatie, de drukte, het met moeite buiten krijgen van zatte nonkels ver na middernacht.
Tip. Denk in termen van mogelijkheden en opties in plaats van in termen van noodzakelijkheid. ‘Het moet niet, het kan.’ Onderga verwachtingen niet passief, maar neem er een actief aandeel in. Misschien kunnen jullie dit jaar eens op restaurant gaan? Of het feest ’s middags houden, waardoor iedereen tegen de avond al naar huis kan? Of misschien ga je dit jaar niet rond de tafel zitten maar een kerstwandeling maken aan zee? Vergroot je eigen impact op de gang van zaken door het besef dat je altijd opties hebt. Think outside the box.
2. Stop met vergelijken en blijf bij jezelf
Stel. De cadeautjesloterij verplicht jou een cadeautje voor je moeder te kopen. Je hebt zoals gewoonlijk je best gedaan om iets tof en origineel te zoeken dat binnen je – beperkte – budget past. Je – succesvolle – zus komt binnen met een groot duur cadeau voor je moeder, naast datgene voor de persoon die zij had geloot. ‘Je kent mij hè, mama…’ Mama is zichtbaar meer opgetogen met dit cadeau.
Tip. Blijf bij jezelf. Trap niet in de val van de vergelijking en de behaagzucht. Je doet gewoon mee aan de traditie, maak het ook niet groter. Blijf bij je eigen waarneming en kruip niet in het hoofd van anderen om hun verwachtingen te lezen en in te lossen. Jij geeft wat jij wil, wat klopt voor jou. Vergelijken is vermoeiend. Geniet van jezelf en jouw keuzes. ‘Be yourself, everybody else is taken’, zei Oscar Wilde.
3. Erken wat er is
Stel. Je zit weer aan tafel recht tegenover die nonkel met onmogelijke politieke standpunten. Je wil er zelfs niet naar luisteren en voelt de onvriendelijke woorden in jezelf opborrelen. Het laten vergallen van je feestje is nabij.
Tip. Erken wat er is. Mensen doen wat ze doen. Ze kiezen daarvoor, al dan niet bewust. Als we willen dat ze iets anders doen, zitten we in het gevecht tegen de werkelijkheid. Je wil het ideaal, je wil die ideale ander. Maar dat ligt niet binnen jouw controle. Erken wat er is en verbind daar je conclusies aan. Bij anderen loop je misschien weg, bij familie ligt dat doorgaans gevoeliger en durf je niet zomaar. Zet jezelf in de waarnemersrol. Observeer wat je ziet en hoort, vanuit een soort metapositie, niet vanuit grote emotionele betrokkenheid. Neem het niet persoonlijk. Kijk, hoor, neem waar. Wie weet wordt het wel grappig. Het brengt je sowieso rust.
4. Richt je op het heden
Stel. Met het tempo waarop de glazen wijn worden bijgevuld, neemt ook de grimmigheid van de discussies aan tafel toe. Er wordt al eens een steek onder water uitgedeeld. ‘Ben je daar weer, jij moet altijd oude koeien uit de gracht halen…’
Tip. Adem. Ga buiten wandelen. Voel je voeten op de grond. Aard jezelf telkens weer in het hier en nu. Met je familie heb je doorgaans het grootste gedeelde verleden en voor je het weet maak je het heden telkens weer ondergeschikt aan dat verleden. Het verleden bestaat enkel nog in ons hoofd, we kunnen het niet vastpakken. In die zin is het niet ‘reëel’. Ook al zijn kwetsuren misschien nog heel goed voelbaar, weet dat je deze hebt en niet bent. In het nu is er altijd een andere keuze mogelijk. Geef jezelf daarin tijd, en ook wat je nu nodig hebt.
Dus, of jij nu uitkijkt naar een geweldige jaarlijkse familietraditie, of er een beetje bang voor bent, laat het vooral ook een feestje van zorg voor jezelf zijn. Vergeet daarbij niet te genieten van je eigen gezelschap!
Hilde Van Liefferinge werkt als NLP-trainer en loopbaancoach voor Arcturus.
Meer weten over onze opleidingen, coaching en loopbaanbegeleiding? Neem een kijkje op www.arcturus.be