”De kathedraal van Chartres wordt als zetel van ‘het hart’ beschouwd, en is daardoor de meest uitgelezen plaats om het praktische luik van de workshop over Symboliek te beleven”, staat op de website.

Wie er bij was, knikt nu wellicht bevestigend.
Wie er (nog) niet bij was, trekt misschien vragend een wenkbrauw op.

De unieke kracht van deze workshop ligt in de combinatie van verdiepende theoretische inzichten rond symboliek, met gerichte oefeningen in de kathedraal. En vermits symboliek een van de krachtigste middelen is om een opening te creëren in het bewustzijn, “werkt” dit.
Geloof me, het effect is “intenser” dan verwacht.

Maar soms moet je eerst “door de ervaring gaan” alvorens “het verhaal erover” te kunnen bevatten. Dus hoe kan ik zo’n intense transformerende reis van zelfexploratie en verinnerlijking “vertellen”?

Niet evident, en ‘k tracht jullie er nu toch in mee te nemen…

Onze workshop start met een warm onthaal door Eric en Ingrid in ‘t authentieke “Salon Bibliothèque” van hotel “Le Grand Monarque”. De 18 deelnemers kijken eerst nog wat verkennend rond; hier en daar een knikje; de pennen klaar.  Zodra Eric de toon zet, beseffen we dat dit 4 boeiende en intense dagen worden, in het teken van spirituele ontwikkeling.

De eerste lezing start met duiding rond het historisch perspectief. Wie die ochtend nog dacht dat de periode rond 1200 “duister” was, fronst verbaast bij ’t besef dat dit eigenlijk een tijd was van … verblindend Licht! Dit was wellicht de hoogst ontwikkelde periode in de laatste 2000 jaar, met een Bewustzijnsniveau dat in staat was het materiële ten dienste van het spirituele te stellen (niet omgekeerd). Dat blijkt onder meer uit wat toen gebouwd werd, vertelt Eric, en aan de positie van de vrouw. We leren over de diepere symboliek van de Romaanse en Gotische bouwstijlen. Onze waardering voor Jeanne d’Arc, Franse koninginnen en de hertogin van Parma groeit met de minuut.

“We moeten terug naar een wereld die een weerspiegeling is van de kosmos” besluit Eric “En elk van ons, als weerspiegeling van het universum, gaat hier aan z’n eigen Kathedraal bouwen”.

Nog niet helemaal zeker of we dat goed “begrepen” hebben, stappen we verwachtingsvol naar buiten, die eerste middag, klaar voor onze eerste “opdracht”: een open en oprecht Ont-Moeten met dé (en onze) Kathedraal.

Zo gaat het dus, 4 dagen na elkaar:

  • Elke ochtend start met een boeiende lezing, leergierige vragen, en fijne dialoog.
  • Lunchen kan in de brasserie van het hotel, of op een terrasje in de zon… .
  • De namiddag is bestemd voor oefeningen in de Kathedraal, in groepjes van drie.
  • Tussen twee oefeningen even “debriefen”, uiteraard, want terrasjes blijven lonken.

Elke avond koppelen we terug over wat is gebeurd en bijgebleven. Dan blijkt telkens hoe elk van ons beroerd en geroerd werd, en hoe die “waarheid van de ervaring” moeilijk is “uit te leggen”. Tegelijkertijd is het helder dat de kathedraal communiceert, raakt, verbindt, vibreert, leeft … en dienstbaar ondersteuning biedt aan wie zich open stelt. Eric luistert, (h)erkent, en geeft duiding.
We blijven ons dankbaar verwonderen over de veelheid aan synchronisiteiten. Waouw!

Ook de stad zelf bruist tijdens dit Pinkster weekend vol gezellige drukte. Van overal komen pelgrims en toeristen toe… en op vrijdag wordt het labyrint open gesteld. Overdag schijnt de zon en elke avond transformeert Chartres in een uniek klank -en licht spektakel. Waouw !

Naast theorie en oefeningen, combineren we ook het esoterische met wereldse geneugten. We eten lekker, lachen veel (vooral met onszelf) en slapen zoet. Eric en Ingrid trakteren iedereen op een heerlijk diner in het gastronomische sterrenrestaurant “Le Georges”. En hoe zo’n soufflé Grand Marnier écht smaakt? Ook dat is moeilijk “uit te leggen”…

Na 4 intense dagen sluiten we af, met een hernieuwd en doorvoeld Engagement.
En we “herinneren” ons weer…
Dat Hebben niets Is, en Zijn alles heeft,
dat Yin en Yang samen Eén zijn,
en dat Liefde, als hoogste realisatie, geen tegenpool heeft!

En we genieten nu gewoon weer wat bewuster, van ‘t besef van ons blijvend onderweg zijn, in die spiraal van ontwikkeling en zelfontplooïng, in functie van Dienstbaarheid, in verbinding…
En ondertussen blijven we doorademen, in uitdagende tijden en een wereld “op zijn kop”

Maar wat is nu, heel kort samengevat, de conclusie na 4 dagen?

”De kathedraal van Chartres wordt als zetel van ‘het hart’ beschouwd, en is daardoor de meest uitgelezen plaats om het praktische luik van de workshop over Symboliek te beleven”… 

Wie er bij was, blijft wellicht bevestigend knikken.
Wie er (nog) niet bij was, trekt misschien nog steeds een wenkbrauw op?
… wel, laat dat dan een warme uitnodiging zijn!

Zelf heb ik deze workshop nu een tweede keer gevolgd en ‘t was opnieuw een helend cadeau.

Ik heb genoten van mijn onderweg zijn en van ‘t zien en ervaren hoe we allemaal zijn gegroeid:

  • in connectie binnen de groep, over schijnbare “grenzen” heen, want spiritualiteit overstijgt religie,
  • in connectie met onszelf, als creator en ambachtsman die bewust betekenis geeft aan ‘t eigen Leven,
  • in ons bewustzijn dat zelfzorg cruciaal is in functie van het Delen,
  • in ons engagement naar de manier waarop we kiezen “in de wereld te staan”,
  • in ons Bewust Zijn.

Creating awareness of awareness

Dank Ingrid en Eric!

Tot volgend jaar!

Katrien Nuyts