De kmo-portefeuille is veruit de meest gebruikte en wijdverspreide subsidie voor kmo’s van de Vlaamse Overheid. Dat maakt verbeteringen aan deze subsidie uiteraard des te nuttiger. Daarom lanceert Agentschap Innoveren & Ondernemen vanaf 1 april 2016, de vernieuwde kmo-portefeuille. De drie belangrijkste verbeteringen even op een rijtje:

  • Eén enkel maximaal subsidiebedrag en -percentage dat een kmo in functie van eigen noden kan inzetten voor opleiding en/of advies;
  • Een maximaal steunbedrag afhankelijk van de grootte van het bedrijf;
  • Een eenvoudige subsidieaanvraag en -toekenning via een vernieuwde website, beschikbaar vanaf vandaag.

Opleiding en/of advies? Kies zelf!

De kmo kiest volledig vrij waarvoor hij de kmo-portefeuille gebruikt, voor advies en/of opleiding. Daarvoor krijgt men één totaalbedrag ter beschikking.
Advies is advies: de vroegere aparte adviespijlers technologieverkenning, strategisch advies en advies internationaal ondernemen, worden mee onder advies opgenomen. Binnen het maximale subsidiebedrag bepaalt de kmo vanaf nu zelf welk type advies hij best kan gebruiken.

Subsidie volgens bedrijfsgrootte

In de vernieuwde kmo-portefeuille is er een onderscheid volgens de grootte van de onderneming.
Kleine ondernemingen krijgen een maximale jaarlijkse totaalsubsidie van 10.000 euro, het steunpercentage bedraagt 40%.
Middelgrote ondernemingen kunnen jaarlijks maximaal 15.000 euro via de kmo-portefeuille krijgen, met een steunpercentage van 30%.

Zowel voor opleidingen als advies
Kleine ondernemingen Steunpercentage 40%, steunplafond 10.000 euro
Middelgrote ondernemingen Steunpercentage 30%, steunplafond 15.000 euro

Administratief eenvoudige flow

Er is een vernieuwde, intuïtieve website waarin de kmo zijn subsidie zonder papieren dossier kan aanvragen. De aanvraagflow werd vereenvoudigd : zo kan de kmo onmiddellijk na de subsidieaanvraag zijn eigen aandeel storten zonder op bevestiging van de dienstverlener te moeten wachten.

Wat betekent dit voor de dienstverlener?

De kwaliteit van de dienstverlening blijft gewaarborgd. Dienstverleners geregistreerd voor opleiding, behouden ook na 1 april 2016 hun lopende registratie voor opleiding. Dienstverleners die op 1 april 2016 geregistreerd zijn voor advies, advies voor internationaal ondernemen, strategisch advies of technologieverkenning behouden één registratie voor advies (met de resterende duurtijd van de langst lopende erkenning).
Vanaf 1 april 2016 kunnen dienstverleners zich enkel nog laten registreren voor opleiding en/of advies.
Als dienstverlener moet u ook niet meer elke subsidieaanvraag bevestigen via de website. Wel blijft u verantwoordelijk voor een correcte toepassing van de kmo-portefeuille.

Met deze en andere vernieuwingen en veranderingen wil het Agentschap Innoveren & Ondernemen verder bijdragen aan de creatie van een gunstig ondernemersklimaat in Vlaanderen.
Via één loket biedt Agentschap Innoveren & Ondernemen informatie, inspiratie en ondersteuning om samen met (kandidaat)-ondernemers stappen te zetten richting een steeds meer ondernemend Vlaanderen.
Ontdek alle wijzigingen en vernieuwingen op de website van het nieuwe Agentschap Innoveren & Ondernemen: www.vlaio.be

Alle informatie staat online op www.kmo-portefeuille.be  of bel gratis 1700.

Blijf op de hoogte van onze opleidingen en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

© 2021 Arcturus | Website carefully crafted by Creactiv