Nieuw! Karakterstructuren

Als het karakter niet werkelijk weerspiegelt wie je van oorsprong bent, wie ben je dan wel?

In navolging van de bio-energetica worden zes karakterstructuren onderscheiden, in volgorde van de kinderfasen van hun ontstaan:

 • De schizoïde karakterstructuur: de overlever, de afstandelijke en de fijngevoelige creatieveling.
 • De orale karakterstructuur: de behoeftige/onverzadigde, de arme hulpeloze ik en de verzorger.
 • De symbiotische karakterstructuur: de vervloeier (jij bent ik en ik ben jij) en de empathische.
 • De psychopathische karakterstructuur: de overschreeuwer, de wantrouwige en charismatische leider.
 • De masochistische karakterstructuur: de opofferende, de arme sterke ik en de vriendelijke verdrager.
 • De rigide karakterstructuur: de presteerder/afstandelijke, de ondervrager en de overwinnaar op alle fronten.

 

Je bent zo mooi anders dan ik natuurlijk niet meer of minder maar zo mooi anders ik zou je nooit anders dan anders willen.

 

Wat zijn karakterstructuren?

Een karakterstructuur ontstaat als reactie op een in de knel geraakte, psychische basisbehoefte ofwel een onvervuld verlangen.

De karakterstructuren vinden hun oorsprong in de psychoanalytische theorie en werden aanvankelijk ontwikkeld door Wilhelm Reich en later verder uitgediept met bio energetica door Alexander Lowe en John C. Pierrakos. Alle karakterstructuren vinden hun oorsprong in de eerste 5 levensjaren van het kind. Er blijken zo’n 5 tot 6 primaire karakterstructuren te zijn die een mens kan ontwikkelen. Welke je voornamelijk ontwikkelt, hangt af van de aard van de traumatische situatie en vooral van de leeftijd waarop het kind ermee geconfronteerd wordt.

De verschillende karakterstructuren (vijf basistypen en de later toegevoegde symbiotische karakterstructuur) verwijzen naar een specifiek gebied van het lichaam waar de energie zich als defensieve positie heeft vastgezet in de spieren. De structuur/masker is ontstaan in onze vroege jeugd als (onbewust) overlevingsmechanisme.

Een karakterstructuur bestaat uit een samenhang van lichamelijke en psychische kenmerken, standpunten en gedragspatronen. Een karakterstructuur is een mengeling van beelden, gevoelens en lichamelijke kenmerken. Door het uitvoeren van specifieke lichaamsgerichte oefeningen is het mogelijk om vastgezette energie weer te laten stromen. Het effect hiervan is dat de vitaliteit sterk toeneemt en psyche en soma (geest en lichaam) weer als eenheid gaan functioneren. Dat dit in de kern een curatief en preventief effect kan hebben op lichamelijke en geestelijke (ziekte)verschijnselen, mag evident zijn. De kracht van deze werkvorm is dat het een lichamelijke ingang is en voorkomt dat er mentale sabotages optreden, waardoor een gewenst effect uitblijft.

Je beschermt jezelf met de opgebouwde structuur wat je verdedigingsstrategie vormt. Het doel van de bio energetica is het herstel van de harmonie tussen lichaamshouding, beweging, ademhaling, gevoel, woorden en daden. Hierdoor krijgt de cliënt een groter zelfbewustzijn en zelfexpressie waardoor ze weer contact krijgen met hun oorspronkelijke, natuurlijke kern.

 

In navolging van de bio-energetica worden zes karakterstructuren onderscheiden, in volgorde van de kinderfasen van hun ontstaan.

Vaak zal blijken dat datgene wat je altijd als je persoonlijkheid hebt beschouwd, je soms behoorlijk in de weg zit. Het verdedigingsmechanisme uit de vroege jeugd kan op latere leeftijd een belemmering gaan vormen. De onbevangenheid en spontane levensvreugde van het kind, zijn we als volwassene kwijtgeraakt. Toch hebben we allemaal nog steeds die onbevangen spontaniteit in ons. Het is alleen moeilijk geworden om er weer contact mee te krijgen.

De oorspronkelijke levensenergie is verbonden met de spontaniteit, het is nog wel aanwezig, maar soms diep verscholen. Om daar weer een beetje contact mee te maken, het onbevangen en intense plezier dat in de kern is opgeslagen weer te voelen en te kunnen uitleven, is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven.

In de opleiding geven we inzicht in de relatie ‘hoe sta ik in het leven’ en ‘hoe druk ik dit uit met mijn lichaam’. Het lichaam en het karakter van een kind ontwikkelen zich gelijktijdig. Het kind past zich in de eerste levensjaren aan zijn ouders aan om erkend te worden, om aandacht te krijgen. Dat kan niet anders want een kind is totaal afhankelijk van zijn ouders. Hierdoor geeft een kind een deel van zijn eigenheid op wat gevolgen heeft voor de mogelijkheden en keuzes om met het leven om te kunnen gaan. Diep gewortelde overtuigingen ontstaan en bepalen de kwaliteit van het contact met onszelf en de ander. Overlevingsstrategieën worden geboren, wat zich kan vertalen in blokkades, psychosomatische klachten, vermoeidheid.
Binnen de opleiding werken we met het lichaam (houding, beweging en ademhaling) als instrument. Voorbij het vertellen over een situatie/hulpvraag/stagnatie, maken we contact met het lichaam, waarin de onbewuste geblokkeerde delen van onszelf liggen opgeslagen. Dit levert een grotere flexibiliteit op in denken, voelen en doen en dus meer vitaliteit!

 • Programma

  • Wat zijn karakterstructuren
  • Ontstaan van karakterstructuren
  • Kenmerken van karakterstructuren
  • Inzicht in je eigen karakterstructu(u)r(en)
 • Duur van de opleiding

  De opleiding Karakterstructuren bestaat 8 dagen onderverdeeld in 3 blokken.

  Totaal aantal lesuren: 48uur

  Lestijden:  10.00 tot 17.00 à 17.30uur

 • Data

  Data nader te bepalen

 • Trainer(s)

  Jannie IJzendoorn (NL)

  Jannie IJzendoorn werkt voor Arcturus als gasttrainer in de module ‘Systemische opstellingen’ binnen het kader van de opleiding Transformative Life Coaching 2 (TLC 2).

  Annemarie Wijbenga (NL)

  Annemarie Wijbenga - NLP Trainer, transpersoonlijke- en systemisch coach.

 • Prijs

  Prijs voor de 8-daagse opleiding bedraagt 1.600€ (21% BTW Excl.)

  Extra kortingen:

  • Voor deelnemers uit Vlaanderen: betaling met KMO-portefeuilleBespaar tot 30% op je netto inschrijvingsbedrag.
  • Voor deelnemers uit Nederland:
   Vrijgesteld van BTW indien in het bezit van een BTW-nummer.
   Bij een tarief van 42% loonbelasting kan je genieten van een aanzienlijk fiscaal voordeel. Neem hiervoor contact op met je belastingsadviseur.
 • Waar

  Arcturus Instituut voor NLP, Communicatie en Bewustzijnsontwikkeling – Kessel

  Lierse Steenweg 105, 2560 Kessel

Wat zeggen onze klanten

De cursus verbindende communicatie gaat verder dan je aanvankelijk zou verwachten. Els neemt je mee naar een andere manier van communiceren waarbij je de gesprekken op een optimale manier kan voeren. Je leert echt luisteren en een kwalitatieve relatie met je gesprekspartner op te bouwen.

Deze ervaring was weer eens méér dan de moeite :-)