Nieuw! Karakterstructuren

Op 16 september 2019 start de opleiding Karakterstructuren en haar oplossende dynamieken”

Als het karakter niet werkelijk weerspiegelt wie je van oorsprong bent, wie ben je dan wel?

De zes bewegingen van de gekwetste ziel:

 • De schizoïde karakterstructuur: de overlever, de afstandelijke en de fijngevoelige creatieveling.
 • De orale karakterstructuur: de behoeftige/onverzadigde, de arme hulpeloze ik en de verzorger.
 • De symbiotische karakterstructuur: de vervloeier (jij bent ik en ik ben jij) en de empathische.
 • De psychopathische karakterstructuur: de overschreeuwer, de wantrouwige en charismatische leider.
 • De masochistische karakterstructuur: de opofferende, de arme sterke ik en de vriendelijke verdrager.
 • De rigide karakterstructuur: de presteerder/afstandelijke, de ondervrager en de overwinnaar op alle fronten.

 

Je bent zo mooi anders dan ik natuurlijk niet meer of minder maar zo mooi anders ik zou je nooit anders dan anders willen.

 

Wat zijn karakterstructuren?

Een karakterstructuur is een reactie op een in de knel geraakte, psychische basisbehoefte, een onvervuld verlangen. De verschillende karakterstructuren (vijf basistypen en de later toegevoegde symbiotische karakterstructuur) verwijzen naar een specifiek gebied van het lichaam waar de energie zich als defensieve positie heeft vastgezet in de spieren. De structuur/masker is ontstaan in onze vroege jeugd als (onbewust) overlevingsmechanisme. Door het uitvoeren van specifieke lichaamsgerichte oefeningen is het mogelijk om de vastgezette energie weer te laten stromen. Het effect hiervan is dat de vitaliteit sterk kan toenemen en psyche en soma (geest en lichaam) weer als eenheid gaan functioneren. Dat dit in de kern een curatief en preventief effect kan hebben op lichamelijke en geestelijke (ziekte)verschijnselen, mag evident zijn. De kracht van deze werkvorm is dat het een lichamelijke ingang is en voorkomt dat er mentale sabotages optreden, waardoor een gewenst effect uitblijft. Een karakterstructuur bepaalt hoe je in het leven staat. Het is een combinatie van een mentale, sociale en lichamelijke houding.

De karakterstructuren vinden hun oorsprong in de psychoanalytische theorie en werden aanvankelijk ontwikkeld door Wilhelm Reich en later verder uitgediept met bio energeticadoor Alexander Lowe en John C. Pierrakos. Alle karakterstructuren vinden hun oorsprong in de eerste 5 levensjaren van het kind. Er blijken zo’n 5 tot 6 primaire karakterstructuren te zijn die een mens kan ontwikkelen. Welke je voornamelijk ontwikkelt hangt af van de aard van de traumatische situatie en vooral van de leeftijd waarop het kind ermee geconfronteerd wordt. Een karakterstructuur bestaat uit een samenhang van lichamelijke en psychische kenmerken, standpunten en gedragspatronen. Een karakterstructuur is een mengeling van beelden, gevoelens en lichamelijke kenmerken. Gevoelens die meestal een reactie zijn van het individu op pijnlijke situaties uit het verleden. Je beschermt jezelf met de opgebouwde structuur wat je verdedigingsstrategie vormt. Het doel van de bio energetica is het herstel van de harmonie tussen lichaamshouding, beweging, ademhaling, gevoel, woorden en daden. Hierdoor krijgt de cliënt een groter zelfbewustzijn en zelfexpressie waardoor ze weer contact krijgen met hun oorspronkelijke, natuurlijke kern.

 

In navolging van de bio-energetica worden zes karakterstructuren onderscheiden, in volgorde van de kinderfasen van hun ontstaan:

 • De schizoïde karakterstructuur: de overlever, de afstandelijke en de fijngevoelige creatieveling.
 • De orale karakterstructuur: de behoeftige/onverzadigde, de arme hulpeloze ik en de verzorger.
 • De symbiotische karakterstructuur: de vervloeier (jij bent ik en ik ben jij) en de empathische.
 • De psychopathische karakterstructuur: de overschreeuwer, de wantrouwige en charismatische leider.
 • De masochistische karakterstructuur: de opofferende, de arme sterke ik en de vriendelijke verdrager.
 • De rigide karakterstructuur: de presteerder/afstandelijke, de ondervrager en de overwinnaar op alle fronten.

.

Vaak zal blijken dat datgene wat je altijd als je persoonlijkheid hebt beschouwd, je soms behoorlijk in de weg zit. Het verdedigingsmechanisme uit de vroege jeugd kan op latere leeftijd een belemmering gaan vormen. De onbevangenheid en spontane levensvreugde van het kind, zijn we als volwassene kwijtgeraakt. Toch hebben we allemaal nog steeds die onbevangen spontaniteit in ons. Het is alleen moeilijk geworden om er weer contact mee te krijgen.

De oorspronkelijke levensenergie is verbonden met de spontaniteit, het is nog wel aanwezig, maar soms diep verscholen. Om daar weer een beetje contact mee te maken, het onbevangen en intense plezier dat in de kern is opgeslagen weer te voelen en te kunnen uitleven, is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven.

 • Programma

  • Wat zijn karakterstructuren
  • Ontstaan van karakterstructuren
  • Kenmerken van karakterstructuren
  • Inzicht in je eigen karakterstructu(u)r(en)
 • Duur van de opleiding

  De opleiding Karakterstructuren bestaat 8 dagen onderverdeeld in 3 blokken.

  Totaal aantal lesuren: 48uur

  Lestijden:  10.00 tot 17.00 à 17.30uur

 • Data

  Maandag, dinsdag, woensdag 16 – 17 – 18 september 2019

  Maandag, dinsdag, woensdag 18 – 19 – 20 november 2019

  Maandag, dinsdag 09 en 10 december 2019

 • Trainer(s)

  Jannie IJzendoorn (NL)

  Jannie IJzendoorn werkt voor Arcturus als gasttrainer in de module ‘Systemische opstellingen’ binnen het kader van de opleiding Transformative Life Coaching 2 (TLC 2).

  Annemarie Wijbenga (NL)

  Annemarie Wijbenga - NLP Trainer, transpersoonlijke- en systemisch coach en gasttrainer in de Kindercoachopleiding.

 • Prijs

  Prijs voor de 8-daagse opleiding bedraagt 1.425€ (21% BTW Excl.)

  Extra kortingen:

  • Voor deelnemers uit Vlaanderen: betaling met KMO-portefeuilleBespaar tot 40% op je netto inschrijvingsbedrag.
  • Voor deelnemers uit Nederland:
   Vrijgesteld van BTW indien in het bezit van een BTW-nummer.
   Bij een tarief van 42% loonbelasting kan je genieten van een aanzienlijk fiscaal voordeel. Neem hiervoor contact op met je belastingsadviseur.
 • Waar

  Arcturus Instituut voor NLP, Communicatie en Bewustzijnsontwikkeling – Kessel

  Lierse Steenweg 105, 2560 Kessel

Wat zeggen onze klanten

De NLP Master Practitioner was voor mij een mooie reis waarin ik dichter bij mezelf mocht komen. Heel veel liefde ontdekt en ervaren. Tegelijk voel ik dat dit nog maar het begin is van een prachtig avontuur. Wat ik tot op heden bij Arcturus heb mogen ontdekken, smaakt gewoon steeds naar meer. Bedankt!

 

“Op zoek naar passie, betekenis en mezelf, schreef ik me in voor de NLP-opleidingen bij Arcturus. Wat ik vond heeft m’n leven veranderd. Ik leerde me bewust worden van wat ik werkelijk wil en hoe dat te bereiken. Voor wie op zoek is naar zelfontwikkeling, een absolute aanrader!”