Integral Eye Movement Therapy (IEMT)

Creating Change in the Blink of an Eye’

IEMT is een innovatieve en zeer effectieve methode om positieve verandering te creëren op neurologisch niveau. Deze therapie creëert verrassend snel verandering in ongewenste imprints op het vlak van emoties en identiteit. Hierdoor kunnen we ook de toepasselijke verandering maken in ons leven.

We werken met patronen die een persoon ‘vasthouden’ in een probleem en maken gebruik van specifieke oogbewegingen. Dit brengt nieuwe verbindingen in de hersenen tot stand.

De combinatie van structuren in het IEMT-model biedt een frame om de volledige probleemervaring aan te pakken vanuit de belevingswereld van de cliënt, zelfs als deze niet in taal kan worden uitgedrukt.

Op die manier kan IEMT met goed resultaat op 2 manieren worden ingezet:

 • als ‘content-vrije-tool’ voor het werken met sterke ongewenste emoties en trauma
 • als ‘generatieve-tool’ voor verandering op het niveau van identiteit
 • Omschrijving

  Integral Eye Movement Therapy

  • is een model dat ontworpen is rond het herkennen en oplossen van de ‘5 patronen van chroniciteit’
  • richt zich op emotionele imprints om verandering in het gevoel te creëren
  • richt zich op imprints op het vlak van identiteit om verandering in het zelfbeeld/ zelfconcept te creëren
  • heeft toepassingen om verandering te creëren via de fysiologie van mensen
  • heeft ook toepassingen voor het oplossen van PTSS, Angst, Depressie en Burn-Out
  • is een methode waarbij de herbeleving van traumatische gebeurtenissen hoofdzakelijk irrelevant is voor het proces
  • is ontwikkeld door Andrew T. Austin, gebaseerd op het werk van Steve en Connirea Andreas

   

  Oogbewegingen en Herinnering

  De ervaring laat zien dat technieken met oogbewegingen zeer effectief zijn met betrekking tot indringende beelden en ‘flashback’-fenomenen. In essentie werken deze methodes door het in gedachte vasthouden van problematische beelden, terwijl de ogen in verschillende richtingen worden bewogen. Het resultaat is vaak dat de voorstellingen hun emotionele impact verliezen en veel minder belemmerend worden.

   

  Emotionele Imprints

  De toepassing van het IEMT-model is niet beperkt tot alleen het gebruik van oogbewegingen op traumatische of storende herinneringen, maar is ook ontworpen om toegepast te worden op ‘herinneringen van emoties’.

  IEMT vooronderstelt dat mensen een emotionele kaart hebben aangeleerd die zowel de context bepaalt waarin emoties worden ervaren, alsook de soort en de intensiteit van de emoties.

  Emotionele imprinting vindt plaats wanneer een persoon een nieuwe kinesthetische reactie verbindt aan een ervaring of stimulus. Dit leert de persoon hoe hij/zij zich voelt over bepaalde zaken.

  Bijvoorbeeld:

  Je baas vertelt je dat hij ‘je even iets te zeggen heeft’ in zijn kantoor en je voelt je meteen als het kleine kind dat streng aangesproken gaat worden door je ouders, terwijl je feitelijk een volwassen individu bent.

  Je neurologie heeft geleerd zich op een bepaalde manier te voelen in een bepaalde situatie in het verleden. Deze zal automatisch hetzelfde gevoel produceren in huidige situaties waarin gelijkaardige informatie wordt waargenomen. Dit is een emotionele imprint in actie.

   

  IEMT beantwoordt de vraag:

   Hoe heb je geleerd je te voelen zoals je doet, over hetgeen wat je dwarszit?

   

  Op een elegante manier zorgt IEMT voor een ‘update’ van vroegere ervaringen zodat de bagage van het verleden niet langer naar boven komt om de reacties in het huidige moment te vervormen.

  IEMT creëert bronnen in de probleemstaat, brengt de persoon meer in het ‘hier en nu’ en zorgt ervoor dat deze definitief uit beperkende vroegere ervaringen kan blijven.

  Hierdoor kun je uit de emotionele reacties blijven die ‘nu’ niet meer toepasselijk zijn en krijg je weer controle over je eigen manier van handelen.

   

  Identiteit imprints

  Terwijl het belangrijk is te kunnen werken op de beperkende emoties van een persoon, wordt er vaak te veel nadruk gelegd op alleen het gevoel. Er is namelijk een significant verschil tussen het identiteitssysteem en het emotionele systeem van een persoon.

   

  Dus IEMT richt zich ook op de vraag:

   Hoe heb je geleerd om zo te zijn?

   

  In sommige gevallen kan een persoon een aspect van identiteit aannemen dat problematisch kan zijn.

  Bijvoorbeeld:

  • een emotionele imprint kan zijn: Ik voel me stom of Ik voel me ongelukkig
  • een identiteitsimprint kan zijn: Ik ben een stom persoon, Ik ben een ongelukkig persoonof zelfs Ik ben een depressief iemand

  Het hebben van zo’n identiteitslabel kan ertoe leiden dat de persoon zijn realiteit filtert op een manier dat het probleem steeds weer bekrachtigd en bevestigd wordt.

  Het specifiek richten op de identiteitsimprints stelt de IEMT-Practitioner in staat om de overtuigingen te omzeilen die deze labels ondersteunen en het probleem in stand houden.

  Zoals bijvoorbeeld:

  Ik kan dat niet doen , want ik ben een stom persoon, of Ik zal nooit kunnen gaan werken, want ik ben een depressief persoon’.

  Het werken met de identiteitsimprints kan het potentieel van een persoon bevrijden. Hierdoor kan de persoon die eerder vastzat in beperkende overtuigingen, zich nu beginnen te bewegen in de richting van waar hij/zij naartoe wil.

   

   

  5 Patronen van chroniciteit

  Het IEMT-proces is opgebouwd rondom het herkennen, uitdagen en veranderen van ‘de 5 patronen van chroniciteit’. Deze patronen uiten zich in gedrag, zijn vaak onbewust en blijken veel voor te komen bij mensen die ‘vast’ zitten, met of zonder geschiedenis van trauma.

  Deze 5 gedragspatronen verstoren (therapeutische) interventies en dragen bij tot het in stand houden van emotionele stress.

  Het gevolg van de patronen van chroniciteit is dat de cliënt ofwel in eerste instantie onbedoeld engagement in het veranderingsproces vermijdt, of dat deze elke verandering saboteert.

  Dit is waarom inzicht in deze patronen zo belangrijk is wanneer je cliënten wilt helpen die voorheen geen verandering konden tot stand brengen of de positieve veranderingen niet konden aanhouden.

   

  Fysiologie

  Vaak gebruiken mensen, zonder het te beseffen, een hele specifieke volgorde van minieme bewegingen om in een bepaalde gemoedstoestand te komen. Dit doen ze dus ook om toegang te krijgen tot de staat die ze als probleem ervaren.

  Dit ga je leren te gebruiken om de cliënt bewust te maken dat het probleem niet iets is wat hem/haar overkomt, maar dat dit iets is wat hij/zij zelf doet. Tegelijkertijd train je met deze methode de cliënt (onbewust) hoe hij/zij hier zelf weer uit kan komen.

   

  Precisie in Oogbewegingen

  IEMT gaat over precieze kalibratie bij de cliënt. De oogbewegingen bij IEMT zijn, in tegenstelling tot andere behandelingen die gebruik maken van oogbewegingen, zowel niet willekeurig als ook niet een repetitieve beweging van links naar rechts in de hoop dat verandering zal plaatsvinden.

  De Practitioner zal nauwkeurig leren te kalibreren door welke assen de ogen te bewegen om zo het werk toe te passen met precisie en opmerkelijke snelheid.

 • Programma

  IEMT Training Practitioner Level: Creating Change    

  Emotional Engineering (Loslaten van emoties op oude herinneringen met IEMT)

  • Introductie van de IEMT-structuur
  • Oogbewegingen en 3D-oogpatronen
  • Oefeningen omtrent het kalibreren van veranderende representatiesystemen
  • Het IEMT-basispatroon en het volgen van een imprint
  • De 5 patronen van chroniciteit
  • Werken met Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) en tijd
  • Het IEMT Complex Patroon

  Identity imprinting (updaten van onze manier van zijn met IEMT)

  • Introductie van de structuur rondom identiteit
  • De vier primaire referenties over identiteit (ik, mij, zelf en jij)
  • Het IEMT Identiteit Basis Patroon
  • Het IEMT Identiteit Complex Patroon
  • Hoe fysiologie de stemming bepaalt
  • Veranderen van negatieve Kino-Somatische imprints
 • Certificering

  Voor aanvang van deze dag leveren de deelnemers 2 uitgewerkte testcases in.

  Op deze dag zelf wordt er een algemene bespreking gedaan van de testcases.

  De meest voorkomende fouten in het beoefenen van het IEMT-Model komen aan bod.

  Ook wordt er dieper ingegaan op specifieke reacties van cliënten en ‘hoe” daar mee om te gaan.

  Verder stelt iedere deelnemer een zelfgeschreven voorbeeld voor over het PTSS-model.

  Het doel hierbij is om van elkaar te leren, en elkaar te voorzien van voorbeelden die later gebruikt kunnen worden in cliëntenwerk. Het zijn dus korte presentaties van enkele minuten per persoon.

  Als afsluiting laten de deelnemers zien dat ze bekwaam zijn de structuren op elkaar te kunnen toepassen zonder het gebruik van de hand-out.

  Iedere deelnemer van deze certificering zal gratis het PTSS online programma van Andrew T. Austin ontvangen.

 • Data

  • dinsdag tem donderdag 25 – 26 – 27 april 2023
  • dinsdag en woensdag 30 – 31 mei 2023
 • Trainer(s)

  Hanneke van der Voort

  Hanneke van der Voort is gastrainer bij Arcturus voor de opleiding Integral Eye Movement Therapy.

 • Prijs

  De prijs voor deze opleiding bedraagt 1.150,00€ (excl. BTW).

  Kortingen:

  • Voor deelnemers uit Nederland: vrijgesteld van BTW indien in het bezit van een BTW-nummer.
  • Volgde je eerder de ‘IEMT’ bij Arcturus en wil je deze, of delen ervan, graag nog eens opnieuw volgen? Dat kan voor een dagprijs van 25 euro (excl. btw).
 • Waar

  Arcturus Instituut voor NLP, Communicatie en Bewustzijnsontwikkeling – Kessel

  Lierse Steenweg 105, 2560 Kessel

Wat zeggen onze klanten

Dit NLP-traject bij Arcturus (Master Practitioner 2016-2017) betekent voor mij het fundament van mijn toekomst. Hierop kan ik een huis bouwen met vaardigheden en capaciteiten waarmee ik sterk sta in de buitenwereld.