Hoe omgaan met de toenemende polarisatie in onze samenleving?

We bevinden ons in turbulente tijden. De Covid-19 pandemie brengt heel wat onzekerheden met zich mee. Verschillende narratieven polariseren onze samenleving.  Meningen worden steeds extremer en de ander is vaak niet langer een gesprekspartner maar een tegenstander. Onze samenleving wordt hoe langer hoe meer opgedeeld in kampen. Sommigen durven zelfs een zondebok voor deze crisis te zoeken bij bepaalde nationaliteiten of religies.

De energiecrisis leidt dan weer tot heel wat onzekerheden en brengt onze economische stabiliteit aan het wankelen.

Ook de oorlog tussen Rusland & Oekraïne zorgt voor heel wat angst en spanningen.

Complottheorieën en fake news vieren hoog tij en maken dat je tijdens gesprekken de druk voelt toenemen om zelf partij te kiezen.

Dit wij-zij denken beschadigt de sociale cohesie en vreet aan de stabiliteit van heel wat instellingen en organisaties.  Het kan een opstap vormen naar geweld tussen groepen. Anderzijds is polarisatie soms nodig om de dingen te laten evolueren.

 

Tijdens deze driedaagse vorming leren we je schadelijke polarisatie herkennen en er mee om te gaan.

 Op dag 1 starten we met Eric Schneider, directeur van Arcturus, die een algemeen kader schetst en aan de hand van de actualiteit op zoek gaat naar wat er achter de huidige polarisatiedynamiek schuilt en hoe we die vanuit een NLP kader kunnen benaderen.

Na een korte pauze laat Karin Heremans, ambassadeur voor het Radicalisation Awareness Network Europe en depolarisatiestrateeg je kennis maken met het model van de Nederlandse filosoof Bart Brandsma. Die methodiek is even eenvoudig als doeltreffend, en wordt in verschillende Europese landen al gebruikt door talloze politiemensen, burgemeesters, radicaliseringsexperts, leerkrachten en journalisten. Je krijgt een uitgebreid inzicht in de mechaniek van polarisatie, de rollen die je daarin kan spelen én de gamechangers die je op weg zetten naar een succesvolle depolarisatie.

In de namiddag ga je gewapend met de theoretische kennis zelf aan de slag en leer je dit in kleinere groepen toe te passen op de praktijk. Aan de hand van een herkenbaar voorbeeld oefen je op het identificeren van de basiswetten en de rollen.

 

Op dag 2 worden je een aantal nuttige communicatietools meegegeven en leer je ook het principe van de mediative speech. Vervolgens ga je  aan de slag met je eigen casussen. Zo raak je vertrouwd met het toepassen van de gamechangers en steek je inzichten op van de begeleiders en je medecursisten.

 

Dag 3 is een reflectiedag waarbij het toepassen van de tools wordt geëvalueerd en wordt toegepast op de actualiteit.

 • Doelstellingen

  Doelstellingen van de opleiding:

  • Je kunt in heden en verleden individuele en collectieve processen en mechanismen herkennen die leiden tot polarisatie en zelfs massageweld.
  • Je leert het verschil te zien tussen controversen, conflict en polarisatie en je weet welke handelingen bij elk van hen aangewezen zijn.
  • Je krijgt inzicht in hoe polarisatie werkt en welke rollen belang krijgen, je leert hoe polariserende uitspraken te counteren.
  • Je bekwaamt je in mediative speech en behaviour.
 • Programma

  Zaterdag NTB

  9 u – 9u30  :      onthaal met koffie

  9u30 – 10u30 : Inleiding ‘Een gepolariseerde samenleving‘ door Eric Schneider

  10u30 – 11u : Pauze

  11u – 12u30 :  Wat is polarisatie? Hoe ontstaat het? Waar zit het verschil met conflict? Welke rollen kan je opnemen? Welke gamechangers hebben we nodig om hier mee om te gaan?  door Karin Heremans

  12u30 – 14u00 : Middagpauze

  14u00 -15u00 : Verdieping aan de hand van casusbesprekingen in groepjes

  15u00- 16u00 : Terugkoppeling casusbesprekingen & toelichting opdracht

   

  Zondag NTB

  9 u – 9u30  :      onthaal met koffie

  9u30 – 10u30 :  Welke communicatietools kunnen helpen ? Hoe hanteer je een mediative speech ? door Eric Schneider & Karin Heremans

  10u30 – 11u : Pauze

  11u – 12u30 : Persoonlijke casusbesprekingen in groepjes ( 3 personen per groepje – 3 casussen )

  12u30 – 14u : middagpauze

  14u -15u00:  vervolg casusbesprekingen

  15u00- 16u00: feedback casusbesprekingen + aan de slag

   

  Zaterdag NTB

  9 u – 9u30  :      onthaal met koffie

  9u30 – 10u30 :   Reflectie op de afgelopen periode en het gebruik van de tools.  Nieuwe inzichten door Eric Schneider & Karin Heremans

  10u30 – 11u : Pauze

  11u – 12u30 : Persoonlijke ervaringen en casusbesprekingen in groepjes ( 3 personen per groepje – 3 casussen )

  12u30 – 14u : middagpauze

  14u -15u00:  vervolg casusbesprekingen

  15u00- 16u00:  Nog enkele nuttige tips

 • Data

  Nader te bepalen

   

  Telkens van 9u30 tot 16u00 – Onthaal en welkom vanaf 9u00.

 • Trainer(s)

  Eric Schneider

  2560 Kessel
  info@arcturus.be
  +32 (0)3 488 40 54

  Karin Heremans

  2560 Kessel
  info@arcturus.be
  +32 (0)3 488 40 54

 • Prijs

  600€ exclusief 21%btw

 • Waar

  Arcturus Instituut voor NLP, Communicatie en Bewustzijnsontwikkeling – Kessel

  Lierse Steenweg 105, 2560 Kessel

Wat zeggen onze klanten

Dit NLP-traject bij Arcturus (Master Practitioner 2016-2017) betekent voor mij het fundament van mijn toekomst. Hierop kan ik een huis bouwen met vaardigheden en capaciteiten waarmee ik sterk sta in de buitenwereld.

Als werkende mama gaf loopbaanbegeleiding me het inzicht dat het oké is om niet voortdurend te willen multitasken, dat het oké is om je eigen dromen achterna te gaan (zonder je schuldig te voelen :) ) en dat gewoon goed ook best wel oké is… dat een gezond evenwicht tussen werk, gezin en me-time zoveel meer rust biedt!